Blogit

Todellisuudesta tarinoin.

Sauna, kalja, allas – Suomessa, Skotlannissa ja Islannissa on omat tapansa selvitä ankarasta ilmastosta

Blogit Kyrö 7.3.2018 20:13
Tuomas Kyrö
Kirjoittaja on kirjailija.

Viime vuoden lopulla ja kuluvan vuoden alussa olen palellut Skotlannin Edinburghissa, Suomen Helsingissä ja Islannin Kopavogurissa. Tie kylmästä lämpimään vaihtelee.

 

Skotlanti. Kylmää ja kosteaa sisällä ja ulkona. Kiviset kadut ja seinät, yksinkertaiset ikkunat, rikkinäiset lämminvesivaraajat. Ensiapuna Karhuherra Paddingtonin kuvastosta tuttu kuumavesipullo. Ei paljon lämmitä.

Tuulisen saaren lämmönjakelukeskus on pubi. Tarvitaan pintavaahtoinen oluttuoppi, että oma pinta sulaa. En ymmärtänyt skotlantilaisten puhetta, mutta ymmärsin mistä vakiukot puhuivat. Kunnallispolitiikasta, rugbysta ja nivelreumasta. Oluen lisäksi lämpöä tuottaa sisäelimiin ja raskaisiin hiilihydraatteihin rakentuva ruokavalio.

 

Islanti. Sää vaihtuu minuuteissa. Auringonpaiste, räntäsade, rakeet. Tuuli läpäisee pään, kaamos painaa, tulivuoret purkautuvat, jäätiköt rätisevät ja pankit kriisiytyvät. Lämpöä saa kunnallisesta uimalasta. Laskeudut neljä kaakeloitua porrasta ja istahdat 37 asteiseen veteen. Elämä tasoittuu heti. Sitä lähemmäs kohtua ei tässä iässä enää pääse. Poreiden käyttö olisi moukkamaista, etäinen muisto suomalaiskylpylästä.

Pipo päässä, vain aivot myrskyävän vesirajan yläpuolella. En ymmärtänyt vieressäni verkkaisesti keskustelleiden ukkojen sanoja, mutta ymmärsin mistä he puhuivat. Kunnallispolitiikasta, jalkapallosta, nivelreumasta. En ymmärtänyt keski-ikäisten naisten sanoja, mutta tiedän heidän käyneen läpi uraa, teini-ikäisten lasten hankaluutta ja parisuhteitaan.

Islannissa ymmärretään, että myös maanviljelijä, leipuri ja suomalainen kirjailija ovat oikeutettuja vesiliukumäkeen. Siniseen putkeen syöksymistä lähemmäs synnytyskanavaa ei tässä iässä pääse. Vesiliukumäki toimii kuin humala ilman krapulaa.

Islannissa ymmärretään, että myös maanviljelijä, leipuri ja suomalainen kirjailija ovat oikeutettuja vesiliukumäkeen.

Suomi. Vuosituhansien synnyimme ja kuolimme saunaan. Sinne unohtuivat pitkä metsätyöpäivä ja kaksitoistapäisen lapsilauman paimentaminen. Lumihangessa kierähtäminen oli versiomme pulahduksesta turkoosiin Välimereen. Saunassa on keskusteltu kunnallispolitiikasta, jääkiekosta, teini-ikäisten lasten hankaluudesta ja uranäkymistä.

 

Ilmastonmuutoksen kylmentämälle Euroopalle tarjoan edellämainituista rakentuvaa konseptia, jonka aloittaa sauna. Lumihangen kautta vesiliukumäkeen, josta siirtymä kuumaan altaaseen. Siellä on tarjolla kylmän ilman ja kuuman veden rauhoittamia keskusteluja maahanmuuttopolitiikasta, nivelreumasta ja aktiivimallista. Kun kierros on toistettu viidesti, maistuu skotlantilaisen raskas sisäelimistä valmistettu ruoka ja yönmusta olut. Aamu on kirkas.