Sauna, kalja, allas – Suomessa, Skotlannissa ja Islannissa on omat tapansa selvitä ankarasta ilmastosta

Ihminen haluaa kylmästä lämpimään. Skotlannissa, Islannissa ja Suomessa on kussakin omat selviytymiskeinonsa.

Profiilikuva
Blogit Kyrö
Kirjoittaja on kirjailija.

Viime vuoden lopulla ja kuluvan vuoden alussa olen palellut Skotlannin Edinburghissa, Suomen Helsingissä ja Islannin Kopavogurissa. Tie kylmästä lämpimään vaihtelee.

 

Skotlanti. Kylmää ja kosteaa sisällä ja ulkona. Kiviset kadut ja seinät, yksinkertaiset ikkunat, rikkinäiset lämminvesivaraajat. Ensiapuna Karhuherra Paddingtonin kuvastosta tuttu kuumavesipullo. Ei paljon lämmitä.

Tuulisen saaren lämmönjakelukeskus on pubi. Tarvitaan pintavaahtoinen oluttuoppi, että oma pinta sulaa. En ymmärtänyt skotlantilaisten puhetta, mutta ymmärsin mistä vakiukot puhuivat. Kunnallispolitiikasta, rugbysta ja nivelreumasta. Oluen lisäksi lämpöä tuottaa sisäelimiin ja raskaisiin hiilihydraatteihin rakentuva ruokavalio.