Blogit

Todellisuudesta tarinoin.

Sauna, kalja, allas – Suomessa, Skotlannissa ja Islannissa on omat tapansa selvitä ankarasta ilmastosta

Blogit Kyrö 7.3.2018 20:13
Tuomas Kyrö
Tuomas Kyrö - avatar
Kirjoittaja on kirjailija.

Viime vuoden lopulla ja kuluvan vuoden alussa olen palellut Skotlannin Edinburghissa, Suomen Helsingissä ja Islannin Kopavogurissa. Tie kylmästä lämpimään vaihtelee.

 

Skotlanti. Kylmää ja kosteaa sisällä ja ulkona. Kiviset kadut ja seinät, yksinkertaiset ikkunat, rikkinäiset lämminvesivaraajat. Ensiapuna Karhuherra Paddingtonin kuvastosta tuttu kuumavesipullo. Ei paljon lämmitä.

Tuulisen saaren lämmönjakelukeskus on pubi. Tarvitaan pintavaahtoinen oluttuoppi, että oma pinta sulaa. En ymmärtänyt skotlantilaisten puhetta, mutta ymmärsin mistä vakiukot puhuivat. Kunnallispolitiikasta, rugbysta ja nivelreumasta. Oluen lisäksi lämpöä tuottaa sisäelimiin ja raskaisiin hiilihydraatteihin rakentuva ruokavalio.

 

Islanti. Sää vaihtuu minuuteissa. Auringonpaiste, räntäsade, rakeet. Tuuli läpäisee pään, kaamos painaa, tulivuoret purkautuvat, jäätiköt rätisevät ja pankit kriisiytyvät. Lämpöä saa kunnallisesta uimalasta. Laskeudut neljä kaakeloitua porrasta ja istahdat 37 asteiseen veteen. Elämä tasoittuu heti. Sitä lähemmäs kohtua ei tässä iässä enää pääse. Poreiden käyttö olisi moukkamaista, etäinen muisto suomalaiskylpylästä.