Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Zombien arvo maailmantaloudelle: viisi miljardia dollaria

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 29.11.2011 09:31

Populaarikulttuurin arvoa ja ennen kaikkea merkitystä väheksytään. Mutta ei kai mätäneviä zombejakaan tulisi ylenkatsoa, jos näiden groteskien mielikuvitusolentojen vaikutus maailmantaloudessa on miljardiluokkaa.

24/7 Wall Str. -taloussaitti laski karkeasti, millaisia summia liikkuu kauhuviihteen yhdellä, melkeinpä marginaalisella osa-alueella, elävien kuolleiden ihmisten eli zombien parissa.

Pari viikkoa sitten julkaistun artikkelin mukaan konservatiivinen tulos on taaloina viisi miljoonaa eli 3,7 miljardia euroa.

Juu, laskentatapa ei ole kovin vakava, mutta asian ydin on selvä.

Vertauskohteena koko Britannian jalkapallobisnes on samaan karkeaan tapaan samaa luokkaa, mikäli Timen muutaman vuoden takaiseen juttuun on luottaminen.

Aiheesta tekee ajankohtaisen televisiosarja The Walking Dead, joka pyörii menestyksekkäästi USA:ssa AMC-kanavalla, HBO:n kilpailijalla, jonka ensimmäinen iso hitti oli Mad Men. Saa nähdä, milloin ja missä (sensuroidussa?) muodossa verinen sarja tulee suomalaiselle televisiokanavalle.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Tosiaan, ei ihan tissiposkille tuo The Walking Dead… Onko muuten Suomessa esitetty montaakaan K18-sarjaa (jos jätetään laskuista Sexceterat yms.)?

Nii-in, ja jos tuo summa olisi käytetty johonkin muuhun kuin kertakäyttöviihteeseen, olisi voinut poikia oikeasti jotain maailmalle arvokasta. Rahallinen tuotto kun ei yksin kerro asian tarpeellisuudesta. Toivottavasti joku muukin osasi lukea ko. seikan rivien välistä :)

Tuomas L: ”Nii-in, ja jos tuo summa olisi käytetty johonkin muuhun kuin kertakäyttöviihteeseen, olisi voinut poikia oikeasti jotain maailmalle arvokasta.”

Kyse ei ole ehkä siitä, mihin rahat ”laitettiin”, vaan missä rahat liikkuvat: käytännön tarvehierarkiassa zombiviihdekin on todistettavasti huomattavan korkealla. ”Maailmalle” arvokasta, kenties ei, ihmisille arvokasta, käytännössä kyllä.

Mitenkähän mahtaa olla, onko Vampyyri-viihde kuitenkin jo ohittanut Zombiet, niin elokuvissa, tv-sarjoissa, kirjoissa… vai tuntuuko se vain siltä näin at Twilight time?

HB: ”Mitenkähän mahtaa olla, onko Vampyyri-viihde kuitenkin jo ohittanut Zombiet”

Varmasti, mutta tässä ei ollut kyse mistään mielikuvitusolentojen skabasta.

Olisi kiva nähdä jotain analyysia, miksi zombit ovat olleet koko vuosituhannen ajan niin pop. Resident Evil -peleistä ja 28 Days Later -leffasta lähtenyt viimeisin aalto ei tunnu ottavan laantuakseen. Onko kyse vain siitä, että yhä useammat ihmiset ovat vain altistuneet zombiviihtelle ja kiinnostuneet siitä, vai onko ajassamme jotain erityisen zombeille erityisen herkkää?

Koska tämä on typo-nit-pik, tämän voi vaikka poistaa:
”tulos on taaloina viisi miljoonaa eli 3,7 miljardia euroa”
Joko taalan kurssi on aika huikea tai tuossa on virhe.

Virhe. Pahoittelen hämmennystä. Summa on siis viisi miljardia dollaria, kuten muualta tekstistä ja alkuperäisestä, linkitetystä jutusta voi tsekata.

Elämme jonkinlaisia näköalattomuuden ja kriisin aikoja, siksi varmaan apokalyptiset leffat kiinnostavat. Itse odotan mielenkiinnolla World War Z -leffaa.