Yllätyskö: Harry Potter surmasi Rare Exportsin
Meillä toimittajilla on taito löytää negatiivinen kulma positiivisiinkin suomalaista elokuvaa käsitteleviin uutisiin. Rare Exportsin menestystä koskeva Helsingin Sanomien tämänpäiväinen juttu oli hatunnoston arvoinen suoritus.
Juttu on Hesarissa maksullisella puolella.
”Rare Exports löi Potterin vain Suomessa”, kuuluu otsikko.
Olisi mielenkiintoista tietää, onko yksikään ihminen maailmassa ajatellut, että parin miltsin budjetilla Lapissa tehty esikoiselokuva ilman tähtiä menisi ohi maailman suosituimmasta elokuvafranchisesta. Tai olisiko kukaan tosissaan kirjoittanut ennen ensi-iltaa juttua otsikolla ”Lyökö Rare Exports Harry Potterin maailmalla?”
Otsikko on suunnilleen yhtä informatiivinen kuin ”Helsinki ei lyö Pariisia turistien määrässä”. Mutta saatiinpa tölväistyä.
Juttu jatkuu: ”Britanniassa Rare Exports oli viikonlopun tilaston 16. katsotuin elokuva, kertoo alaa seuraava Screen-lehti. Suomalaiselokuvan edellä oli muun muassa viisi muuta perjantain ensi-iltaelokuvaa.”
Pitää paikkansa, että viisi muuta meni ohi. Mitä ne olivat? Esimerkiksi DreamWorksin mega-animaatio Megamind ja iso seikkailuelokuva Warrior’s Way. Hesarin jutussa jätetään nimet mainitsematta, samoin se, että noiden kopiomäärät ovat kolminkertaisesta 15-kertaiseen Rareen verrattuna. Budjeteista ei kannata edes alkaa puhua.
Jos kokonaiskatsojalukua tarkkaillaan, vain yksi elokuvista meni Raren ohi pienemmällä kopiomäärällä – Jumalista ja ihmisistä, joka sattuu jo olemaan viime Cannesin puhutuimpia ja Ranskan vuoden katsotuimpia elokuvia. Rare puolestaan porhalsi ohi monista ensi-illoista, esimerkiksi (Perhonen lasikuvussa-ohjaajan, yhden tunnetuimmista nykytaiteilijoista) Julian Schnabelin uudesta Miralista.
”Suomalaisfaneja lohduttanee se, että Rare Exportsin katsojakeskiarvo valkokangasta kohden oli parempi kuin monella top 10 -elokuvalla” on pieni lohtu, mutta siinä olisi katsojalukutotuuksien ydin. Ei Rare ollut mikään iso suksee, mutta levittäjän odotuksiin verrattuna ei floppikaan, toisin kuin vaikka uusi Schnabel, tai Warrior’s Way.
Olennaisia nimittäin ovat katsojaluvut per esityskopio. Vain niiden kautta voi suhteuttaa ja vertailla, mikä on milloinkin oikeasti menestys ja mikä ei (kun viikonloppuna lumikin sotki brittien kuvioita). The Guardian auttaa luvuissa, vaikka laskuria joutuu itse käyttämään.
Muita tulokulmia uutiseen olisivat voineet olla esimerkiksi, että Rare pärjäsi kohtuullisen hyvin vaikeilla Britannian markkinoilla (kyseisenäkin viikonloppuna oli 17 ensi-iltaa), tai että Rare sai poikkeuksellisen suuren määrän katsojia esityskopiota kohti paitsi Suomessa, myös New Yorkissa, jossa sen toistaiseksi ainoaa jenkkikopiota esitetään. Kiinnostus siellä siis todennäköisesti ylitti levittäjän odotukset mukavasti.
Miten Hesari tämän kertoo? ”Yhdysvalloissa Raren menestys oli vielä pienempää, sillä elokuvaa esitetään vasta yhdessä teatterissa New Yorkissa.”
Lopussa sentään mainitaan, että esitykset leviävät vielä muuallekin Yhdysvaltoihin.
Lisäys: Juttu on näköjään Hesarin maksuttomassa netissä mukavammalla otsikolla.