Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Ylistetty Joker, armahdettu Polanski ja Netflixin paitsio – Venetsia ravisteli elokuvafestivaalien luutunutta kulttuuria

Blogit Kuvien takaa 9.9.2019 15:25
Kalle Kinnunen
Kalle Kinnunen - avatar
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Lauantai-iltana tapahtui jotain ehkä käänteentekevää: Joker voitti Venetsian elokuvajuhlien pääpalkinnon, Kultaisen leijonan. Asia tapahtui konkreettisesti Lidolla palkintojenjaossa ja sen jälkeen tärkeämmin somessa, jossa jokaisen ajankohtaisia laatuelokuvia seuraavan ihmisen piti muodostaa asiasta mielipide, yhden pelle-emojin pituinenkin silmänisku riitti.

Perinteisen Hollywood-studion varsinaisen viihdepuolen elokuva ei ole voittanut Kultaista leijonaa sitten vuoden 1980 (studio oli Columbia ja elokuva John Cassavetesin Gloria - gangsterinheila). Toki esimerkiksi toissa vuonna Kultaisen leijonan voitti Foxin taiteellisemman eli art house -elokuviin erikoistuneen tuotantoyhtiön Fox Searchlightin elokuva The Shape of Water ja viime vuonna Netflixin Roma. Joker on kuitenkin viihdejätti Warner Brosin kauden valtavirran kärkielokuvia. Se on tulossa erittäin laajaan maailmanlaajuiseen levitykseen. Sen odotetaan keräävän useiden satojen miljoonien dollarien lipputulot, kenties miljardin.