Yle Teeman elokuvasarjan innoittamana: kerro film noir-suosikistasi

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Teemalla pyörivä film noir -sarja on ymmärtääkseni aika hyvin koostettu, televisiosyksyn ehdottomia valopilkkuja. Mutta mitkä ovat ne kaikista parhaat noirit?

Teeman peräti 17 elokuvan sarja alkoi syyskuun alussa. Tähän mennessä on nähty muun muassa suurenmoinen Kiertotie (Detour).

Ensi viikolla (ke 6.10.) vuorossa on Varjot menneisyydestä eli Out of the Past, toinen omista suosikeistani.

Sarjan päättää joulukuussa lajityypissäkin poikkeuksellisen tyly Kiss Me Deadly eli Kohtalokas tapaaminen.

Käytän rinnakkain näitä englanninkielisiä nimiä, jotta pysyisin itsekin kärryillä – en olisi edes tiennyt tuota viimeksimainitun kotimaista käännösnimeä, vaikka kyseessä on kiistaton klassikko.

Mitenkään kattavana ei tätäkään elokuvasarjaa voine pitää – kuten Teemalla kutakuinkin aina, se lienee koostettu pääasiassa niistä elokuvista, mihin kanavalla on valmiiksi sattunut tällä hetkellä oikeudet olemaan.

(Tästähän on hassuja ja kyseenalaisia esimerkkejä, kuten muutaman vuoden takainen ihan hatusta tempaistu Peter Sellers -sarja. Siitä puuttuivat useimmat niistä elokuvista, joissa Sellers teki hänen bravuureinaan pidetyt roolit.)

Noir-sarjasta puuttuu muun muassa allekirjoittaneen – ja aika monen muunkin – kaikken aikojen noir-ykkössuosikki, Nainen ilman omaatuntoa eli Double Indemnity.

Myönnän, etten ole tämän genren asiantuntija. En ole nähnyt tarpeeksi. Suoraan sanottuna olen nähnyt hävettävän vähän kultakauden noireja. Osittain siksi kysynkin tätä.

Mitkä ovat parhaat film noirit?