Yle Teemaa ei saa lakkauttaa eikä amputoida

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Kun Ylellä tehdään suuria muutoksia, eräänä uhkana on Yle Teeman lakkauttaminen. Suunnitelmana on, että se yhdistettäisiin ruotsinkieliseen Yle Fem -kanavaan. Ne jakaisivat kanavapaikan viisi.

Teeman ja Femin nykyistä budjettia ilmeisesti jaettaisiin entistä enemmän ruotsinkieliselle sisällölle.

Tämä tuntuu järjettömältä. Toisaalta siksi, että ruotsinkielinen sisältö kuuluu Ylen laissa selkeästi määrättyihin velvollisuuksiin. Ratkaisu gettouttaisi sitä.

Mutta ennen kaikkea siksi, että Teema on yleisradiotoiminnan ydintä. Se on kanava, jolta tulevat ne laadukkaat ohjelmat, joita kaupalliset kanavat eivät näyttäisi.

Teema on vuosien varrella löytänyt vahvan identiteettinsä. Se on alan (bisnes)kielellä ”profiililtaan selkein” kaikista suomalaisen television ilmaiskanavista. Toisin sanoen: se on hyvä kanava.

Siellä on sekä valtavirtaa että vaihtoehtosisältöjä hyvin valittuna. 15 vuoden taipaleen aikana kanavan vastuut ovat kasvaneet valtavasti. Esimerkiksi dokumenttien painotus on siirretty sinne. Ylen elokuva-antikin on nykyään lähes yksinomaan Teeman harteilla. Ja tätä haluttaisiin nyt leikata – voi taivas. Ajatus amputoidusta, jaetusta kanavasta on tolvanan julistus: laatu ja sivistys hus marginaaliin!

Teema voisi toki olla joskus radikaalimpi ja se voisi olla sitä ja tätä, mutta se on kiistatta tv-kanava, jonka sisältöjen pariin useimmin hakeudun.

En ole yksin ajatuksineni Teemasta. Mainostoimiston johtaja Alex Nieminen kirjoitti Facebookissa jättävänsä Ylen hallintoneuvostolle lausunnon, joka käsittelee Yle Femin kohtaloa, mutta sisältää vision Teeman tulevaisuudesta.

Ajatus on kirkas.

”Ruotsinkielisen ohjelmiston alistaminen ’puolikkaalle kanavalle’ ei kuitenkaan edistä kielellisen tasa-arvon toteutumista, vaan aiheuttaa entistä suurempaa ruotsinkielisen väestöryhmän eritymistä suomenkielisestä väestöstä”, Nieminen kirjoittaa.

Nieminen ehdottaa, että ruotsinkielinen ohjelmisto hyväksytään yhdenvertaiseksi suomenkielisen ohjelmiston kanssa Ylen keskeisillä kanavilla, eli TV1:llä, TV2:lla ja Teemalla.

Näin Teema voisi jatkaa sellaisena kuin sen pitääkin jatkaa. Koska mitä järkeä Ylen televisiotoiminnassa on ilman kulttuurin ja laatusisällön omaa Teemaa?