Woody Allenin uutta elokuvaa ei nähdä Intiassa - koska siinä tupakoidaan

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Tupakoinnin vähentäminen maailmasta on absoluuttisesti hyvä asia. Siihen tähtäävät toimenpiteet eivät tosin aina ole kovin onnistuneita. Intiassa elokuviin on lain mukaan lisättävä varoitustekstejä, mikäli roolihahmot polttavat niissä savukkeita. Kyse ei ole mistään pikkujutusta, vaan saarna rullaa kuvan päällä. Kun Woody Allen sai kuulla, että hänen uuden Blue Jasminensa kuvan päälle laitettaisiin varoitustekstiä, hän kielsi koko elokuvan levityksen Intiassa.

Tupakoinnin ja elokuvan suhde on kimurantti asia, josta olen ennenkin kirjoittanut.

Intian laki, josta Reuters kertoo, oli allekirjoittaneelle uutta.

Allenille kyse ei taloudellisesti ole suuresta menetyksestä, sillä Blue Jasminea oli määrä näyttää vain 30 elokuvateattereissa. (Intian massat eivät välitä vakavista draamaelokuvista, joissa käsitellään amerikkalaista elämäntapaa, tapakulttuuria ja yhteiskunnallisia pyörteitä.)

Koomista konfliktissa on, että elokuvan tupakoiva päähenkilö, jota Cate Blanchett upeasti esittää, on mielenterveytensä menettänyt ihmisraunio. Hän on aivan hukassa. Vodkalla ja pillereilläkin itseään turruttavaa Jasmine-parkaa on mahdoton edes ajatella roolimalliksi.

Toisin sanoen: jos Blue Jasmine antaa jonkinlaisen kuvan ketjupolttamisesta, se on siinä hirvittävän ongelmaisen ihmisen merkki. Mutta sitähän tällainen ääliölaki ei erikseen arvioi.

Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @kallekinnunen