Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Woody Allenin menetetty maine

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 20.4.2009 11:04

Woody Allen on viemässä vaatefirma American Apparelin oikeuteen. Juttu näyttää rumalta.

American Apparel-vaatemerkin ulkomainoksissa käytettiin taannoin luvatta Woody Allenin kuvaa. Kyseessä oli Manhattan-elokuvan still-kuva, jossa Allen on roolissa, pukeutuneena hasidijuutalaiseksi.

Allen päätti viedä firman oikeuteen. Hänen lakimiestensä mukaan Allenin arvokas imago on ristiriidassa hyvin erotisoitua, tuhnuisenpuoleistakin (Terry Richardsonin valokuvien tapaan) kuvastoa mainonnassaan yleensä käyttäneen American Apparelin maineen kanssa.

American Apparelin lakimiehet iskevät kovaa, kertoi The Guardian -lehti. Heidän mukaansa Allen ei voi puolustaa mainettaan, koska se on jo menetetty. Allenin kuvan luvaton käyttö myönnetään, mutta lakimiesten mukaan ohjaajan vaatimus kymmenen miljoonan dollarin korvauksista on vailla perusteita, koska Allenin imago ei ole enää lähellekään sen väärti.

Milloin Allen menetti maineensa? Silloin, kun hänen suhteensa puolisonsa Mia Farrowin ottotyttäreen Soon-Yi Previniin paljastui.

Oikeudessa päätetään, onko Allen-henkilöllä jäljellä kunniaa, jota puolustaa.

Melko tylyä.

Onneksi Allenilla on syitä iloonkin. Hänen uusin elokuvansa Whatever Works saa maailmanensi-iltansa huomenna tiistaina New Yorkissa Tribecan elokuvajuhlilla. Odotan sitä innolla – pääosassa on loistavan Jäitä hattuun eli Curb Your Enthusiasm -televisiosarjan Larry David, nolojen tilanteiden mies par excellence.

Ja New Yorkissa Allen on yhä maineessa ja kysytty – matkustan kyseisille festivaaleille, mutta Whatever Worksin gaalanäytökseen ei suomalaistoimittajalle herunut lippua. Ehkä Cannesissa sitten.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Pieni korjaus: mainoksen kuvan on muuten Annie Hallista, ei Manhattanista. Jäi oikein kaivertamaan mieltä ja oli pakko tarkistaa!

Woody Allenista ja kyseenalaisesta maineesta kiinnostuneille suosittelen Mia Farrowin omaelämäkertaa Helmikuun perhonen, kirjan loppupuoli on melko kylmäävää luettavaa.

Maine on kyllä mennyt,mutta en koskaan luottaisi ex-vaimoihin tai ex-tyttöystävien juttuihin.Sieltä,kun yleensä tulee aina todella katkeraa ja kostonhimoista tekstiä,varsinkin jos suhde on ollut myrskyisä.