Wong Kar-wain uusi, vuosia odotettu The Grandmasters: vihdoin valmis ja traileri ulkona

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

In the Mood for Loven, Chungking Expressin ja 2046:n ohjaajan Wong Kar-wain uusi elokuva on valmistumassa. Hongkongilainen taituri käytti miekkaseikkailu The Grandmastersin jälkitöihin hulppeat kaksi ja puoli vuotta.

The Grandmastersin ensimmäinen pitkä traileri on komean näköinen ja antaa kuvan melkoisen vauhdikkaasta toimintaelokuvasta.

Elokuvaa on totisesti odotettu, vähän kuin Terrence Malickin viimeisimpiä. The Grandmastersin maailmanensi-illan arveltiin olevan Cannesin elokuvajuhlilla vuonna 2011. Eikä sitä nähty tänä vuonnakaan.

Wongin elokuva on aina tapaus. Edellinen, Yhdysvalloissa tehty My Blueberry Nights oli pettymys, muttei lainkaan huono. Rima on todella ylhäällä: In the Mood for Love oli korkeimmalle noussut vuoden 1980 jälkeen valmistunut elokuva Sight and Soundin maailman parhaat elokuvat-listalla, sijalla 24.

On pienoinen yllätys, että The Grandmasters saa maailmanensi-iltansa nyt joulukuussa Kiinassa, eikä millään suurilla festivaaleilla. Kansainvälinen lanseeraus saattaa toki vielä tapahtua helmikuussa Berliinissä tai toukokuussa Cannesissa. Vaikka Kiinan markkinat kasvavat, Wongin elokuvan luulisi edellisten tapaan löytävän varsinaisen yleisönsä länsimaiden art house-katsojista.

Tietysti mikäli tyylilajina on tosiaan niin reipas action kuin traileri vihjaa, voi siitä tulla Kiinassa ihan kansaanmenevä hitti. Mutta ei Wongin edellinen wuxia– eli miekkaseikkailuelokuva Ashes of Timekään varsinaisesti valtavirran viihdettä ollut.

Suomessa The Grandmasters saa maahantuoja Cinema Mondon mukaan ensi-iltansa 4. lokakuuta 2013.