Wikileaks-elokuva Viides valta ei sytytä eikä valaise

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Julian Assangesta ja WikiLeaksista kertova elokuva Viides valta tuli Yhdysvalloissa ensi-iltaan perjantaina ja floppasi täysin. Ehkä osasyynä oli oikean Assangen kampanja elokuvaa vastaan. Ehkä aihe oli liian tuore. Ehkä ongelma on vielä hankalampi: Bill Condonin ohjaama elokuva on heikko.

Viides valta käsittelee tapahtumaketjua, joka on yhä kesken. Se on aina ongelmallista. Elokuvassa pitäisi olla vahva näkökulma, ja tällaisissa tapauksissa tulkinta jää usein keskeneräiseksi.

Benedict Cumberbatch näyttelee Assangea hyvin ja rahaa on käytetty oikeilla tapahtumapaikoilla pitkin Eurooppaa kuvaamiseen. Detaljit ovat hauskoja Club Mate -pulloja ja koreja myöten.

Elokuva on kuitenkin vain sarja kohtauksia, joissa näytellään sellaisia Wikileaksin historian hetkiä, joissa Assangen määrätietoisuus ja toisaalta itsekeskeisyys tulevat ilmi. Ennen kaikkea hän on vastuuton tyyppi, jolle avoin tiedonvälitys on ihmishenkiä tärkeämpää.

Datanörttiaihe on tietenkin pitänyt avata. Dialogi on laadittu rautalangasta niin, että tyhmempikin tajuaa, mutta se tekee monista kohtauksista piinaavan epäluonnollisia. ”Nämä nörtit alkavat olla kiusaksi”, sanoo eräs Yhdysvaltojen hallinnon edustaja. ”Tämä on diplomaattinen painajainen”, hihkuu toinen. Tuli selväksi!

Assangea ei elokuvateossa konsultoitu. Josh Singerin käsikirjoitus perustuu kirjoihin Inside WikiLeaks: My Time with Julian Assange and the World’s Most Dangerous Website (Daniel Domscheit-Berg, jota elokuvassa näyttelee Daniel Brühl) ja WikiLeaks: Inside Julian Assange’s War on Secrecy (David Leigh & Luke Harding).

Kumpikaan teoksista anna Assangesta mairittelevaa kuvaa. Hän aloitti kampanjansa elokuvaa vastaan jo kuukausia sitten.

WikiLeaks on muun muassa vuotanut Viidennen vallan käsikirjoituksen verkkoon, jotta sitä ei mentäisi katsomaan. Taas kerran Assangen edesottamuksista syntyy narsistinen vaikutelma.

Oikean Assangen ristiriitaisuus koetettiin valjastaa elokuvan hyväksi. Viides valta päättyy Assangen oikeaan haastattelupätkään, jossa hän haukkuu tekeillä olleen elokuvan valheiksi. Ei ole yhtä totuutta, on vain tulkintoja, Assange pohtii. Haastatteluote toki näyttää, että Cumberbatch on ulkoisestikin kuin ilmetty Assange. Samalla se kaivaa pohjaa koko elokuvalta.

Yhdysvalloissa Viides valta ei kiinnostanut katsojia lainkaan. Siitä tuli vuoden toistaiseksi pahin floppi.

Kuten kovin moni tositapahtumiin perustuva elokuva, Viides valta ei tunnu todelta. Uskottavuus syntyy ihan muusta kuin vakuuttelusta, että näin se meni. Condonin ja Assangen riidassa on vaikea olla kummankaan puolella.

Viides valta ensi-illassa Suomessa 25.11.

Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @kallekinnunen