Wikileaks-Assange ilmiriidassa Oscar-palkitun dokumentaristin kanssa - keneltä menee maine

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Alex Gibney on tämän ajan amerikkalaisen dokumenttielokuvan suurimpia nimiä. Amerikkalaisten kidutuskäytäntöjä paljastanut Taksi pimeyteen voitti Oscarin ja energiayhtiön kahmintoja valottanut Enron: porukan fiksuimmat kaverit oli suuri menestys dokkariksi. Nyt Gibney on joutunut vastatuuleen. We Steal Secrets: The Story of Wikileaks, hänen dokumenttinsa Julian Assangesta ja Wikileaksista, ei silitä kohdetta myötäkarvaan. Assange ja hänen seurakuntansa ovat hyökänneet Gibneyta vastaan.

En ole nähnyt We Steal Secretsiä, mutta debatti on mielenkiintoinen ja kertoo paljon intomielisten aktivistien itsekritiikin puutteesta. Toimittaja Chris Hedges on tunnetuin Gibneyn puolueettomuuden kyseenalaistanut vaikuttaja. Hänen rajun kritiikkinsä pohjalta on kirjoitettu pitkä artikkeli Salon-verkkolehteen.

Dokumentin kerrotaan kuvaavan Assangea herkkänahkaiseksi, vallanhimoiseksi ja ylimieliseksi, mutta pitävän Wikileaksin paljastuksia tärkeinä. Vuotaja Bradley Manningin seksuaalisesta suuntautumisesta esitetään dokumentissa hieman pohdintaa sikäli kun asia liittyy tapahtumaketjuun.

Gibney on sanonut, että Assange vaati miljoona dollaria haastattelusta – siksi Assange itse ei dokumentissa puhu.

Assangen puolustajat syyttävät Gibneyta Yhdysvaltojen hallinnon lakeijaksi, vaikka sitä on todella vaikea kuvitella. Gibney on aiemmissa elokuvissaan usein paljastanut nimenomaan viranomaisten salaisuuksia. Hän on ollut radikaalienkin silmissä hyvien puolella.

Mutta monien kelkka kääntyi, kun Assange ei ole Gibneyn dokumentissa hakkerimessias. Osa Assangen kannattajista reagoi fanaattisesti.

IMDb-tietokannassa We Steal Secrets on äänestetty surkeaksi. Hyvät kritiikit saaneelle dokumentille alle 4,5:n keskiarvo on todella poikkeuksellinen – ja yhden tähden pisteytyksiä annettiin käyttäjiltä satoja jo ennen kuin elokuva tuli toukokuussa levitykseen. Ei tarvitse olla kummoinen sherlock päätelläkseen massaäänestyksen olevan osa lapsellista mustamaalauskampanjaa, jota Assangen palvojat muun muassa Redditissä organisoivat.

Assange on joillekin ihailijoilleen tahraton pyhimys, jota ei saa kritisoida – kaikki muu kuin Assangen ylistys on hallitsevan eliitin propagandaa. Twitterissä Assangen seurakunta nimittelee Gibneyta kutakuinkin päivittäin lokaajaksi, homofoobikoksi ja valehtelijaksi. Wikileaksin oma Twitter-tili on valjastettu We Steal Secretsin vastaiseen kampanjaan sellaisella innolla, että jopa sen katsojalukuja on jaksettu siellä ruotia ja pilkata.

Lapset, lapset. Herkkänahkaista ja ylimielistä?

Ainakin naurettavaa touhua – eikä auta Assangen asiaa.

Alex Gibneyn vuonna 2012 valmistunut dokumentti Ja kirkko vaikeni / Mea maxima culpa nähdään Yle TV1:llä Dokumenttiprojektissa 1. heinäkuuta. We Steal Secretsin Suomen levityksestä ei ole tietoa.

Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @kallekinnunen