Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Wes Andersonin Fantastic Mr. Fox sittenkin elokuvateatteriin Suomessa

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 25.3.2010 09:00

Soutamisen ja huopaamisen jälkeen suomalaiset saavat lopulta mahdollisuuden nähdä Wes Andersonin parhaan elokuvan valkokankaalta. No, ainakin Helsingissä – ja tekstittämättömänä.

Kuvio on huvittava. Elokuvan tuotanto- ja levitysyhtiö 20th Century Fox (heh) näki sen ennen kaikkea koko perheen hassutteluna. Markkinoinnissa mentiin lapset edellä: hampurilaisketjussa jaettiin leluja ja niin edelleen.

Roald Dahlin kirjasta ammentava Fantastic Mr. Fox on nukkeanimaatio, mutta ehdottomasti enemmän aikuiseen makuun kuin tenaville tehty tuote.

Olen varma, että monet lapset pitäisivät siitä, mutta ei se mitään Ice Age– tai Shrek -tyyppistä remellystä ole, vaan ytimessään hyvin tyypillinen Wes Anderson -elokuva kasvukivuista ja vaikeista perhesuhteista. On se myös erittäin hauska, ainakin varttuneille.

USA:n ja Iso-Britannian levityksessä raha ei liikkunut odotetulla tavalla. Elokuva leimattiin Foxilla flopiksi ja ajateltiin, että ei sitä kannata laittaa enää monissa muissa maissa valkokankaalle – säästetään markkinoinnissa ja otetaan sitten dvd:ltä mitä irti saadaan.

Alkuvuodesta Kekseliäs kettu poistettiin Suomen ensi-iltojen listalta.

Nyt se lopulta tuleekin kankaalle, mutta aikuiselle art house -yleisölle suunnattuna. Kino Engeliin (Helsingin ainoaan itsenäiseen, siis Finnkinon ulkopuoliseen elokuvateatteriin) saadaan näytille teksittämätön kopio. Nimikin on siis englanniksi: Fantastic Mr. Fox.

Suosittelen: Fantastic Mr. Fox on tekijänsä paras elokuva. Animaatiossa Anderson (The Royal Tenenbaums, Darjeeling Limited) saa teemansa ja  tahalliseen keinotekoisuuteen asti estetisoidun visuaalisen ilmeensä täyteen kukkaan – juuri sopivalla tavalla överiksi.

Ääninä kuullaan George Clooneyta, Meryl Streepiä ja Andersonin vakionäyttelijöitä Bill Murraysta ja Owen Wilsonista Jason Schwartzmaniin.

Tosin itse haluaisin nähdä elokuvan digikopiolta. Syksyllä näkemäni filmikopio näytti hieman karulta – vähän kuin kulahtaneelta 1970-luvun itäblokkianimaatiolta – ja aivan erilaiselta kuin Lontoossa digiprojisointina kankaalta näkemäni traileri, johon hyvin kirkkaat värit ja animaatiokuvan terävämmät kontrastit loivat toisenlaista tunnelmaa. Kun elokuva on kerran kuvattu digille, jälkimmäinen lienee Andersonin tavoittelema vaikutelma.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

KK:n tekemä asiainformointi on erittäin hienoa ja suomalaisten harrastajien näkökulmasta merkittävää. Mutta – kuka tänne on enää kirjoittanut? Ainakaan omia mielipiteitänsä ja näkökulmiansa tarjoten. Vuodenvaihteessa meno oli erilainen, nyt hyytynyt.

Miksi Fantastic mr foxia ei nähdä täällä? KK:n selitys on mielestäni – jälleen – ylimielinen: ”Kuvio on huvittava. Elokuvan tuotanto- ja levitysyhtiö 20th Century Fox (heh) näki sen ennen kaikkea koko perheen hassutteluna. Markkinoinnissa mentiin lapset edellä: hampurilaisketjussa jaettiin leluja ja niin edelleen.”

Asian oikeasta pohdinnasta syntyisi oikea keskustelu.

Terästotuus on taas vaikeuksissa totuuden kanssa… Fantastic Mr. Foxin levitysvaikeudet johtuvat juurikin siitä syystä, etteivät levittäjät olleet varmoja miten elokuvaa tulisi markkinoida. Onko se lastenelokuva vai ei? Dubbaustakin harkittiin, mutta ei sekään ilmaista ole – ja kun elokuva menestyi kehnohkosti maailmalla, niin täällä alettiin epäröidä. Onneksi on päädytty edes tähän ratkaisuun sillä elokuva on loistava eikä elokuvan huumori välttämättä aukene perheen pienimmille.

Jos elokuva on loistava – en ole valitettavasti nähnyt – ja aikuisille suunnattu, niin eikö tekijä ole epäonnistunut elokuvan esittelyssä, päättämään mitä se on? Tuskin southparkia markkinoitaisiin lastenelokuvana. Trailerin perusteella tulee enemmän mielikuva lastenelokuvasta kuin aikuisten kamasta, sinänsä ihan hienoa matskua. Lähdetkö perjantai-iltana katsomaan lastenelokuvaa?

On aika epätavallista, että ohjaaja saa itse leikata elokuviensa trailerit. Hollywoodissa markkinoinnista vastaavat usein aivan muut henkilöt, joiden kanssa ohjaaja joutuu neuvottelemaan jos haluaa prosessiin edes osallistua.

The Onionin kriitikko Tasha Robinson muotoilee elokuvan tyylilajin näin: ”This is no more a kids’ movie for kids than ”Where The Wild Things Are”; it’s a film strictly for Wes Anderson fans of all ages. By now, they should know who they are.”

Olen vain hieman eri mieltä, sillä nyt jos koskaan on hyvä mahdollisuus kääntyä Wes Anderson faniksi. Sen verran sujuva viihdepaketti Fatnastic Mr. Fox on. Ennen kaikkea elokuva on sopiva lapsenmielisille aikuisille ja menisin ehdottomasti katsomaan sen tänään jos en olisi jo sitä nähnyt ennakkoon. Pidän mielelläni vähän taukoa ennen toista katsomiskertaa.

”Tosin itse haluaisin nähdä elokuvan digikopiolta. Syksyllä näkemäni filmikopio näytti hieman karulta”

Ainakin omaan silmääni filmikopio vaikutti paremmalta kuin Tallinnassa näkemäni digikopio. Voi myös johtua siitä, että Engelin koneenhoitaja osaa hommansa ja tuli nähtyä pitkästä aikaa suht uusi printti oikein tarkennettuna.

Itse koin ainakin kk:n ja mikon hehkutuksen harhaanjohtavana, kyseessä nimittäin oli kuin olikin hyvin selkeä lastenelokuva teemoiltaan, vaikka dialogi ei olekaan yksinkertaisimmasta päästä. Aikuisen on mahdollista kivuttomasti katsoa se, nauttia hienosta toteutuksesta ja naurahtaa pariinkin kertaan, mutta lastenelokuvahan Fantastic Mr. Fox silti loppupelissä on, eikä ainakaan itselleni jäänyt mitään syvemmin liikuttavaa kokemusta siitä. Tämä varoituksen sanasena niille, joilla ei ole Wes Anderson -fanilasit päässä.

Shocky: ”Itse koin ainakin kk:n ja mikon hehkutuksen harhaanjohtavana, kyseessä nimittäin oli kuin olikin hyvin selkeä lastenelokuva teemoiltaan, vaikka dialogi ei olekaan yksinkertaisimmasta päästä.”

En taida pitää niitä aiempiakaan Andersonin elokuvia ”aikuisina” tai kovin syvästi liikuttavina. Mr. Fox toimi suoremmin – ja teemathan ovat pitkälti samat kuin tekijänsä aiemmissa.

Olenko Anderson-fani? Jaa. En ole monen Anderson-elokuvan pariin toista kertaa palannut. Mr. Fox kuitenkin houkuttelee.