Wachowski-siskosten muutosten aika ja elokuva-alan tuuletus

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Elokuva-ala on miesvaltainen. Yksi todiste asiasta on maailman suosituimpiin elokuvasivuistoihin kuuluvan International Movie Databasen lista käyttäjien äänestämistä elokuvista paremmuusjärjestyksessä.

Top 250-listalle ei mahtunut yhtään naisen ohjaamaa elokuvaa. Top 20:ssa ei ole yhtään elokuvaa, jonka päähenkilö olisi nainen.

Ehkä pitää myöntää, että vika on listassa ja äänestystavassa. IMDb:n lista perustuu äänestystapaan, joka painottaa ahkerimpia äänestäjiä, ja he sattuvat olemaan (amerikkalaisia) parikymppisiä miehiä, niinsanottuja fanipoikia. Siksi tulokset eivät ole vain subjektiivisia vaan selkeästi painottuneita. Lista koostuu pitkälti muutaman viime vuosikymmenen amerikkalaisista viihde-elokuvista. Onhan sangen huvittava ajatus, että lössö mutta kivasti näytelty vankilamelodraama The Shawshank Redemption olisi muka ”paras elokuva”. (Sight & Soundin kriitikko- ja ohjaajalistat ovat kovasti eri näköisiä – mutta erittäin miesvaltaisia nekin.)

Eilen IMDb:n listalle tuli kuitenkin tuota mykistävän tiukkaa gender-rajalinjaa ravisteleva muutos, ja tavallaan aika isokin.

Nyt peräti sijalla 18 on yhtäkkiä elokuva, joka on kahden transnaisen ohjaama.