Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Wachowski-sisarusten vaikeat ajat Hollywoodissa: Nouseva Jupiter sai siirtyä

Blogit Kuvien takaa 4.6.2014 17:14
Kalle Kinnunen
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Matrixien tekijöinä tunnetut Wachowskit olivat kymmenisen vuotta sitten koko elokuvateollisuuden kuumimpia nimiä.

Miljardeja tuottaneet Matrixit olivat huikea ilmiö. Esikoisohjaus Bound oli ollut pirteä pienen budjetin kulttierikoisuus. Sitten alkoivat vaikeudet.

Japanianimebuumista markkinointipotkua ammentanut Speed Racer floppasi.

Oli aika kokeilla siipiä studiosysteemin ulkopuolella. Pilvikartasto, mahdollisesti kaikkien aikojen kallein Hollywoodistä riippumaton elokuva, ei menestynyt tarpeeksi.

Veljesten tuottamista vauhtiseikkailuista V niin kuin verikosto oli sekä arvostelu- että yleisömenestys, äärimmäisen verinen Ninja Assassin ei kumpaakaan.

Uutta Nouseva Jupiter -tieteisseikkailuaan Wachowskit pääsivät taas tekemään Warner Bros. -studiolle. Budjettikin on kulta-aikojen luokkaa, yli 150 miljoonaa dollaria.

Comebackin paikka?

Eilen kerrottiin, että elokuva ei tulekaan ensi-iltaan nyt heinäkuussa. Se siirrettiin kesämarkkinoilta – amerikkalaisten elokuvateatterien huippusesongista – peräti helmikuulle 2015 asti. Syyksi on mainittu keskeneräiset erikoistehostetyöt.

Moisia jättielokuvien siirtoja viime hetkellä tehdään harvoin. Kun markkinointi on jo aloitettu, pelkät mainospaikkojen peruutustappiot ovat väistämättä miljoonaluokkaa.

Matrix-jatko-osat pettivät odotukset, mutta Wachowskien tyyli on jäljittelemätön. Pilvikartasto oli mielikuvituksellisuudessaan ihailtava elokuva, vaikka siitä oli vaikea innostua.

Nousevaan Jupiteriin kohdistuvat nyt kovat odotukset: jos se ei toimi, sisarukset ovat ainakin Hollywoodin bisnesmiesten näkökulmasta menneen talven lumia. Ja mikäli se kärsii samoista omaan napaan tuijottelun ongelmista kuin Pilvikartasto, tuskin moni odottaa Wachowskien enää koskaan yllättävän positiivisesti.

Ehkä toista Matrixia ei enää tule.