Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Vuodenaika vaikuttaa elokuvan ikärajaan

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 4.9.2008 04:36

Ihmettelin Dark Knight -arviossani, miksi elokuva on saanut K-13-ikärajan. Syy saattaa olla kesässä ja kesälomissa.

Usein tällaiset väkivallan vuoksi ikäraja-rajatapaukselta tuntuvat todella suuren yleisön elokuvat saavat Valtion elokuvatarkastamossa K-15-ikärajan, josta maahantuoja tekee valituksen Valtion elokuvalautakuntaan.

Siellä punnitaan, pitääkö ikärajaa alentaa. Nykyään sitä harvemmin pudotetaan, aiemmin niin kävi aika useinkin. Esimerkiksi ensimmäinen ja kolmas Sormusten herra saivat ensin tarkastamossa K-15-ikärajan, joka putosi lautakunnassa K-11:een. (Täältä voi lukea lautakunnan päätöksistä.)

Maahantuoja toivoo tämäntyyppiselle fantasiaelokuvalle tietenkin mahdollisimman alhaista ikärajaa, jotta se saisi enemmän katsojia.

Ja ikärajathan menevät niin, että K-15-elokuvaa pääsevät vanhempien seurassa katsomaan jo 13-vuotiaat, K-13-elokuvaa yksitoistavuotiaat ja niin edelleen.

Vähän myöhemmin kesällä pisti silmään, että Hellboy II on saanut elokuvatarkastamossa K-11-ikärajan. Vanhempien seurassa sitä pääsevät katsomaan yhdeksänvuotiaatkin. Arvostetun Pan’s Labyrinthin tekijänä tunnetun Guillermo del Toron ohjaama Hellboy II on harvinaisen mielikuvituksellinen supersankarielokuva, mutta silti sen painajaiskuvasto ei mielestäni sovi vielä useimmille yhdeksänvuotiaille. Okkultistisista aiheista ammentava seikkailu on hurja ja tummasävyinen.

Sitten kuulin eräältä levitysalalla pitkään työskenneltä henkilöltä mielenkiintoisen tiedon. Keskellä kesää elokuvatarkastamo myöntää helposti suoraan näitä alempia ikärajoja, koska viisihenkisen lautakunnan koolle kutsuminen juhannuksen jälkeen kesälomien aikaan olisi aivan liian hankalaa. Eli rajatapauselokuvalla on parempi mahdollisuus saada alhaisempi ikäraja samantien. (Ja lipputulot kasvavat.)

En ole kovin ankarien ikärajojen kannalla – uskon nuortenkin katsojien medialukutaitoon. Useimmat lapset tietävät, mitä uskaltavat katsoa. Moni yhdeksänvuotias voi nauttia Hellboy II:sta ja tuskin siitä kenellekään haittaa on, mutta kyse on kyllä aika rajusta elokuvasta.

Kun ikärajoja ylipäänsä annetaan, niiden pitäisi olla yhteismitallisia.

Kaikki Kuvien takaa -blogin merkinnät (myös Yön ritari -leffan arvion) löydät täältä

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Olen ymmärtänyt, eteivät elokuvien ikärajat ole yleismaailmallisia. Esim. Etelä-Euroopassa kaikki on sallittua kaikille. Kovia väkivaltafilmejä pääsevät isän kanssa katsomaan alaluokkalaisetkin. Kuuma veri, kuulemma latinoilla muutenkin.

Elokuvatarkastamon linja on pohjoismaisittain varsin kireä. Onhan se hyvä jos kesäaika vie meitä hivenen eurooppalaisempaan suuntaan.

Nipotusta: kahden vuoden ikärajajoustoa varten ei tarvita vanhempie seuraa. Jousto otetaan käyttään täysi-ikäisen seurassa, vaikkapa sitten veljenpojan kanssa. Toki kyllä vanhempien pitää tietää, kenen seurassa elokuvissa kuljetaan.