Vuodenaika vaikuttaa elokuvan ikärajaan

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Ihmettelin Dark Knight -arviossani, miksi elokuva on saanut K-13-ikärajan. Syy saattaa olla kesässä ja kesälomissa.

Usein tällaiset väkivallan vuoksi ikäraja-rajatapaukselta tuntuvat todella suuren yleisön elokuvat saavat Valtion elokuvatarkastamossa K-15-ikärajan, josta maahantuoja tekee valituksen Valtion elokuvalautakuntaan.

Siellä punnitaan, pitääkö ikärajaa alentaa. Nykyään sitä harvemmin pudotetaan, aiemmin niin kävi aika useinkin. Esimerkiksi ensimmäinen ja kolmas Sormusten herra saivat ensin tarkastamossa K-15-ikärajan, joka putosi lautakunnassa K-11:een. (Täältä voi lukea lautakunnan päätöksistä.)

Maahantuoja toivoo tämäntyyppiselle fantasiaelokuvalle tietenkin mahdollisimman alhaista ikärajaa, jotta se saisi enemmän katsojia.

Ja ikärajathan menevät niin, että K-15-elokuvaa pääsevät vanhempien seurassa katsomaan jo 13-vuotiaat, K-13-elokuvaa yksitoistavuotiaat ja niin edelleen.

Vähän myöhemmin kesällä pisti silmään, että Hellboy II on saanut elokuvatarkastamossa K-11-ikärajan. Vanhempien seurassa sitä pääsevät katsomaan yhdeksänvuotiaatkin. Arvostetun Pan’s Labyrinthin tekijänä tunnetun Guillermo del Toron ohjaama Hellboy II on harvinaisen mielikuvituksellinen supersankarielokuva, mutta silti sen painajaiskuvasto ei mielestäni sovi vielä useimmille yhdeksänvuotiaille. Okkultistisista aiheista ammentava seikkailu on hurja ja tummasävyinen.

Sitten kuulin eräältä levitysalalla pitkään työskenneltä henkilöltä mielenkiintoisen tiedon. Keskellä kesää elokuvatarkastamo myöntää helposti suoraan näitä alempia ikärajoja, koska viisihenkisen lautakunnan koolle kutsuminen juhannuksen jälkeen kesälomien aikaan olisi aivan liian hankalaa. Eli rajatapauselokuvalla on parempi mahdollisuus saada alhaisempi ikäraja samantien. (Ja lipputulot kasvavat.)

En ole kovin ankarien ikärajojen kannalla – uskon nuortenkin katsojien medialukutaitoon. Useimmat lapset tietävät, mitä uskaltavat katsoa. Moni yhdeksänvuotias voi nauttia Hellboy II:sta ja tuskin siitä kenellekään haittaa on, mutta kyse on kyllä aika rajusta elokuvasta.

Kun ikärajoja ylipäänsä annetaan, niiden pitäisi olla yhteismitallisia.

Kaikki Kuvien takaa -blogin merkinnät (myös Yön ritari -leffan arvion) löydät täältä