Vuoden parhaat elokuvat 2018: Roma, Mission Impossible, Call Me By Your Name, Lady Bird...

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Listan alustaminen tuntuu turhalta. Yritin valita vain kymmenen elokuvaa, mutta ei niin tiukasta rajaamisesta mitään tullut.

Lista ei ole missään järjestyksessä.

Kuten aina, olen poiminut ainoastaan elokuvia, jotka ovat tulleet kalenterivuoden aikana valkokangaslevitykseen Suomessa. Esimerkiksi pelkällä Netflix-jakelulla ei siis listalle pääsisi.

Cold War Henkilökohtainen painotus: pidin Pawel Pawlikowskin uudesta elokuvasta enemmän kuin Idasta. Universaalimmin: Cold War on hieno, ajaton ja poliittinenkin elokuva rakastamisen vaikeudesta. Nyt se on myös voittanut keskeiset sarjat Euroopan tärkeimmissä elokuvapalkinnoissa (EFA), jos joku tällaista lisävakuutusta laadusta kaipaa.

Nuori Astrid Berliinin elokuvafestivaalien iloisin yllätys oli vetovoimainen ja tunteikas ruotsalais-tanskalainen elokuva nuoren naisen koettelemuksista 1920-luvulla, ilman että ote olisi päähenkilöä uhriuttava. Päähenkilö sattui olemaan Astrid Lindgren, mikä tekee elokuvasta eräänlaisen biopicin. Se ei ole kuitenkaan ongelma. Ohjaaja Pernille Fischer Christensen luo maailman, joka on tässä ja nyt, ei koskaan patsastelua.