Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Vuoden parhaat elokuvat 2017: The Square, Get Out, Blade Runner 2049…

Blogit Kuvien takaa 27.12.2017 12:23
Kalle Kinnunen
Kalle Kinnunen - avatar
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Vuoden parhaiden elokuvien listaaminen ei ole aivan helppoa, eikä joka vuonna erityisen hauskaakaan.

Jotta listassa olisi järkeä, haluan tehdä selkeitä rajauksia. Perinteisesti olen listannut ainoastaan elokuvia, jotka ovat tulleet kalenterivuoden aikana valkokangaslevitykseen Suomessa.

Siksi listalla on elokuvia, jotka ovat jo vuoden vanhoja, ja vastaavasti tämän hetken Oscar-keskustelussa kuumat nimikkeet uupuvat lähes kokonaan. Ensi-iltojen ajankohdat ovat eri maissa erilaisia, ja nimenomaan vuodenvaihde on selkeä jakaja. Suomessa elokuvissakäynnin sesonki alkaa joulunpyhistä ja laatuelokuville vuoden parasta aikaa on tammi-maaliskuu. Yhdysvalloissa taas Oscar-potentiaalisten elokuvien ensi-illat sijoitetaan aivan vuoden loppuun, marras-joulukuulle, sillä Oscar-kausi on kalenterivuosi.

Pakkaa alkaa toden teolla sekoittaa Netflix. Noam Baumbachin mainio The Meyerovitz Stories ja Errol Morrisin uusi dokudraama(sarja) Wormwood ovat saaneet ensi-iltansa palvelussa, eli Suomessa niitä ei valkokankaalla nähty. Entä onko Wormwood elokuva vai sarja? Muodoltaan se on sarja, mutta samaan tapaan kuin viime vuoden dokumentti-Oscarin voittaja O.J.: Made in America, sitä voitaneen pitää myös poikkeuksellisen pitkänä elokuvana.