Vuoden parhaat elokuvat 2009

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Mitkä kymmenen ensi-iltaa tekivät suurimman vaikutuksen? Onko The Hurt Locker yksi niistä, kuten useimmilla amerikkalaiskriitikoilla?

Yhdysvaltojen ykköskriitikko – ainakin tunnettuudessaan – Roger Ebert valitsi kymmenen parasta valtavirran elokuvaa ja kymmenen parasta itsenäistä tuotantoa.

Chicago Sun-Timesiin kirjoittavan Ebertin lista on mielenkiintoinen. Mukana on jopa omituinen tieteiselokuva Tieto (Knowing). Mutta kuten aina amerikkalaiskriitikkojen listojen kanssa käy, eihän noista ole Suomessa valkokangaslevityksessä nähty vielä kuin puolet mainstream-nimikkeistä ja kolme indie-osastolta. Oscar-sumppuun tähdätyt leffat tulivat jenkeissä ulos juuri, ja meille ne ehtivät tammi-maaliskuussa.

Myös Village Voicen J. Hobermanin – joka on Ebertiä kiinnostavampi kirjoittaja – listalla on erikoisia valintoja: Coraline viidentenä, John Woon meillä vain festareilla ja lyhennettynä dvd:llä nähty Red Cliff kymmenentenä.

Village Voicessa on eilen julkaistu myös 94 kriitikon antamiin ääniin perustuva top kymppi.

Siinäkin kärjessä The Hurt Locker, joka esiintyy myös omalla listallani. Julkaisen listan ensi viikolla. Mukana ovat kymmenen parasta Suomessa valkokangasensi-illan saanutta elokuvaa, joitain juuri listan ulkopuolelle jääneitä kiinnostavia teoksia sekä tärkeimmät suoraan dvd:lle -nimikkeet. (Lämmittelyksi tässä vuoden 2008 parhaat -lista.)

Mitkä olivat omat suosikkisi vuoden 2009 elokuvista?