Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Vuoden 2016 ensi-iltoja, joita kannattanee odottaa

Blogit Kuvien takaa 17.3.2016 18:07
Kalle Kinnunen
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Pidän elokuvista. Tässä eräänlainen julkinen mindmap aiheesta näitä elokuvia odotan vuonna 2016. Jätin pois kaikki jo näkemäni ja vielä Suomen ensi-iltaa odottavat, sekä saman tien myös sellaiset vielä näkemättömät, joita ylipäänsä on jossain festareilla jo näytetty (Manchester by the Sea, Birth of the Nation, ja niin edelleen).

Tämä ei ole mikään esittelyjuttu – en ole halunnut hankkia näistä liikaa ennakkotietoja. Spoileririski siis nolla.

Money Monster
Jodie Fosterin ohjaama trilleri, jossa näyttelee George Clooney. Suomeen toukokuussa. Miksi odotukset korkealla? No, tätä on muun muassa kuvailtu Koomikoiden kuninkaan henkiseksi.

Neon Demon
Nicolas Winding Refnin uusi kauhuelokuva (?) sijoittuu Los Angelesin muotipiireihin. Maailmanensi-ilta oletettavasti Cannesissa, Suomen ensi-ilta ilmeisesti heti perään.

American Honey
Andrea Arnoldin uusi on Pohjois-Amerikkaan sijoittuva tie-elokuva, jossa teinityttö lyöttäytyy vaaralliseen seuraan. Arnoldin Humiseva harju oli upealla tavalla naturalistinen. Sen ja Fish Tankin perusteella olen valmis uskomaan, että ohjaaja saa Shia LaBeoufista irti jotain merkittävää.

Elle
Paul Verhoevenin ensimmäinen pitkä elokuva kymmeneen vuoteen: trilleri, jossa Isabelle Huppertin näyttelemä nainen kostaa raiskaajalleen. Verhoevenin edellinen Black Book oli viime vuosikymmenen parhaita, ja Verhoeven on maailman parhaita.

Silence
Martin Scorsesen uusi. Liam Neeson, Andrew Garfield ja Adam ”olen läsnä kaikkialla” Driver vainottuina jesuiittapappeina 1700-luvun Japanissa.

Julieta
Pedro Almodovarin uusin.

Loving
Jeff Nicholsilta tuli juuri maailmanensi-iltaan oikein hyvä kasari-Spielberg-pastissi Midnight Special. Loving saattaa valmistua jo Cannesiin. Se kertoo Yhdysvaltojen lähihistorian tärkeästä oikeusjutusta, jossa 1950- ja 1960-luvuilla selvitettiin, saavatko eri väriset ihmiset mennä naimisiin. Virginian osavaltiossa eivät saaneet, ja Lovingin pariskunta oli vuosia vankilassa.

Personal Shopper
Ranskalainen Olivier Assayas on todella taitava, uskollinen tyylilleen sekä aiheiltaan ennalta-arvaamaton. Kristen Stewart näytteli jo hänen edellisessään, Clouds of Sils Mariassa. Nyt Stewartilla on ihan pääosa.

The Story of Your Life
Denis Villeneuvea olen kehunut usein, ja kehun taas. Kanadalaiselta tulee tänä vuonna tällainen scifitrilleri, jossa maapallolle haaksirikkoutuu avaruusaluksia.

The Lost City of Z
Jollain ilveellä James Gray on saanut aina välillä rahoitettua elokuviaan, jotka ovat todella epäkaupallisia silloinkin kun ne paperilla kuulostavat kaupallisilta. (Olen pitänyt useimmista aika lailla.) Tämä on kertomus tutkimusmatkailijoista Amazonilla.

Message from the King
Belgialainen Fabrice du Welz on taitava ja otteeltaan persoonallinen rikos- ja kauhugenreohjaaja, jonka ”parasta elokuvaa” odotan yhä. Ehkä hänen Amerikan-debyyttinsä, tämä 70-lukulainen, englanninkielinen rikosdraama olisi se.

Zama
Lucrecia Martelin historiallinen draama. Ei välttämättä valmistu vielä 2016.

Gold
Stephen Gaghanin ensimmäinen ohjaus sitten Syrianan, pääosassa Matthew McConaughey. Kai tässä kultaa tavoitellaan.

Nice Guys
Shane Blackin kirjoittama ja ohjaama poliisikomedia tapahtuu 1970-luvulla. Russell Crowe hyvässä leffassa ja vetävässä roolissa ensimmäistä kertaa yli kymmeneen vuoteen? Toisessa pääosassa Ryan Gosling.

Suomesta ainakin Antti Jokisen Pahan kukat ja Juho Kuosmasen Hymyilevä mies.

Mitäs muita?
Rogue One (jotenkin odotan tältä ”itsenäiseltä” Tähtien sota-elokuvalta aika paljonkin, koska mahdollisuuden ovat ainakin huikeat), pakollinen Jennifer Lawrence-valinta Passengers, Seth Rogenin ja kumppanien tuhma animaatio Sausage Party, Warren Beattyn kauan odotettu elokuva Howard Hughesista, Billy Lynn’s Long Halftime Walk eli Ang Leen uusi, The Light Between Oceans, Bertrand Bonellon uusi, edelleen ”lupaavan” Ben Wheatleyn tosipohjainen ammuskeluelokuva Free Fire (toivottavasti myös Wheatleyn J.G.Ballard-filmatisointi High Rise saadaan joskus Suomeen) ja Alejandro Jodorowskyn uusi, jos se valmistuu.