Voi rähmä, mikä Spede-dissonanssi

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Harva elokuva on oitis julkistamisvaiheessa riitautunut asiaa tuntevien ja asianomaisten kesken niin kuin Yellow Filmin Spede-elämäkertaelokuva.

Tiedote pätkähti julki perjantaiaamuna, ja siinä kerrotaan, miten poikkeuksellinen aihe Spede Pasanen on. No niin onkin! Toista Spedeä ei ole.

Elokuvan kerrotaan pohjautuvan kahteen Tuomas Marjamäen kirjaan. Spede, nimittäin on vuonna 2017 julkaistu Pasasen elämäkerta. Toinen kirja on uusi opus Uuno Turhapurosta. Hankkeen ohjaajaksi on kiinnetty kolmikymppinen Aleksi Delikouras. Tuottajat ovat Olli Haikka ja Marko Talli.

Tiedotteessa korostui kaksi seikkaa. Se, että asia pitää julkistaa ja levittäjä ja televisiokanava ovat jo sitoutuneet hankkeeseen, vaikka elokuvalle ei vielä edes nimetä käsikirjoittajaa. Julkistus vaikuttaa kiireiseltä valtaukselta tilanteessa, jossa on tärkeää mennä muiden edelle. (Tuli mieleen tapaus muutaman vuoden takaa, jolloin tekeillä oli kaksi elokuvaa suositusta rock-henkilöstä. Toisen ohjaajaksi tiedotteessa nimetty henkilö mainitsi minulle pari vuotta myöhemmin, ettei hän missään tapauksessa ollut kyseistä leffaa ohjaamassa, ainoastaan antoi painavan nimensä, kun kaksi yhtiötä kamppaili siitä, kumpi saa elokuvansa tuotantoon.)

Toinen seikka on se, että Pirre Pasasen hyväksyntä hankkeelle on todella iso asia tekijöille, tai ainakin tiedottamisen kannalta. Toki tyttären osallistaminen on arvokas teko. Toisaalta en ymmärrä, mitä se antaa itse elokuvalle.