Viikinkejä, tappajapoliiseja ja Bill Murray

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Berliinin festivaali alkaa olla lopussa. Elokuvamarketissa pantiin pillit pussiin jo torstaina. Palkintojenjako on lauantai-iltana. Taidan olla viimeinen suomalaistoimittaja täällä hommissa.

Festivaaleilla on taas kuultu kaikenlaisia kiintoisia pikku-uutisia. Tässä muutamia.

Madonna aikoo mahdollisesti laittaa Filth and Wisdom -elokuvansa suoraan iTunesin nettikaupan levitykseen. Ei se ihme olisi, jos teos on niin huono kuin sen nähneet ovat antaneet ymmärtää. Mutta kyseessä olisi ohjaajansa nimekkyyden vuoksi varmasti isoimman profiilin elokuva, jonka levitys alkaa netissä.

Hyviä viikinkielokuvia on tehty liian vähän, mutta nyt olisi tulossa parikin. Molemmat ovat hyvin monikansallisia eurooppalaistuotantoja. Tanskalainen hurjapää Nicolas Winding Refn ohjaa pitkään suunnitellun Valhalla Risingin vihdoinkin tänä kesänä. Pääosassa on Mads Mikkelsen, mutta elokuva tehdään Iso-Britanniassa ja englanniksi. Toinen viikinkiseikkailu on nimeltään Last Battle Dreamer. Sekin on brittituotanto, pääosassa Ryan Philippe ja ohjaajana hollantilainen Menno Meyjes.

Lukas Moodyssonin seuraava elokuva, englanninkielinen Mammoth on pian valmis. Moodysson palaa parin erittäin kokeellisen elokuvan (Reikä sydämessä, Container) jälkeen perinteisempään kerrontaan. Pääosissa ovat Michelle Williams ja Gael Garcia Bernal. Kuvaukset tehtiin Ruotsissa, New Yorkissa ja Kaukoidässä.

Jim Jarmusch ja Bill Murray ovat taas yhdessä leffantekohommissa. The Limits of Controlia kuvataan paraikaa Espanjassa. Mukana ovat myös Tilda Swinton ja Gael Garcia Bernal.

Ja oli täällä todellista kinaa makuasioista ja poliitikastakin. Sellainen on kaupallistuneilla festivaaleilla jo harvinaista.

Brasililainen Elite Squad jakoi mielipiteet harvinaisen rajusti. Kotimaassaan huikean menestynyt elokuva kertoo poliisien erikoisyksiköstä, johonka päästäkseen täytyy olla täysi sadisti. Ilmeisesti elokuva on melko todenmukainen. Mutta sen asenne on herättänyt monissa närää. Variety tuomitsi elokuvan ykskantaan fasistiseksi, koska kolkko tarina on kerrottu yhden vastuuttoman ja liipasinherkän nihilistipoliisin näkökulmasta ja kaikki hyvää tarkoittavat sivuhenkilöt paljastuvat uunoiksi. Kollegani Harri Römpötti lähti näytöksestä sisuuntuneena kesken pois. Toisaalta Screen Daily antoi Elite Squadille täydet pisteet. Minäkin pidin siitä.