Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Viikinkejä, roomalaisia ja Arthur: historiaa ja myyttisiä seikkailuja vyöryy valkokankaalle

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 5.4.2010 14:51

Lähiaikoina elokuvateattereissa kuuluu miekkojen kalske – ja lihaa todella leikataan.

Käynnissä on aikamoinen historiallisten tai pseudohistoriallisten seikkailuelokuvien buumi. Eikä nyt mennä ihan perinteisen mukavissa ja salonkikelpoisissa tunnelmissa.

Mel Gibson tekee elokuvaa viikingeistä. Jos Gibsonin edellisistä ohjauksista The Passion of the Christ ja Apocalypto voi jotain päätellä (ja takuulla voi), elokuvasta tulee todella raaka.

Gibson on jo vihjaillut, että elokuvassa puhuttu kieli voi olla jonkinlainen ”muinaisnorja” – mitä se ikinä tarkoittaakaan – samoin kuin Passionissa puhuttiin arameaa ja hepreaa ja Apocalyptossa mayakieltä.

Sitä ennen teattereihin ehtii Suomessakin Pusher-rikolliselokuvistaan tunnetun tanskalaisen Nicolas Winding Refnin viikinkiseikkailu Valhalla Rising. Se on metafyysinen, Herzogin klassikkoa Aguirre – Jumalan viha muistuttava matkaelokuva, mutta alku on mielettömän väkivaltainen, ihan splatteria.

Centurion on Neil Marshallin näkemys roomalaisajasta Britanniassa. Marshallin edellinen Doomsday oli K-18-kamaa verisyytensä ansiosta, joten eiköhän uutuuskin ole jonkin sortin veripalttua.

Roomalaisaikaan sijoittuu myös Kevin Macdonaldin myöhemmin tänä vuonna valmistuva The Eagle of the Ninth. Ohjaaja kurkisti tietynlaisiin primitiivitunnelmiin taannoin The Last King of Scotlandissa, joka sijoittui Idi Aminin Ugandaan.

Näiden lisäksi Guy Ritchie kaavailee Kuningas Arthur-tulkintaa ja Epäillyt -ohjaaja Bryan Singerin mielessä siintää samaa teemaa käsittelevä Excaliburin remake. Conanistakin on tulossa uusintaversio.

Eikä pidä unohtaa (vai pitäisikö?) huhuja Quentin Tarantinon kaavailemasta keskiaikaisesta seikkailusta, johon Sun-lehden mukaan on pyydetty Helen Mirreniä. No, tuo lähde ei ole luotettavimpia.

Ilmiölle on vaikea keksiä syytä. Tietysti historiallinen konteksti tarjoaa mahdollisuuksia erityisen rankkaan väkivaltaan (ja helpottaa veripaltun ikärajakysymyksissäkin – Valhalla Rising on meillä K-15, vaikka siinä on äärimmäisen graafista ja inhottavaa paljain käsin surmaamista).

Miksi kolkot ja veriset miekkaeepokset kiinnostavat taas?

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Viime vuosikymmenellä Bruckheimer tuotti Disneylle Kuningas Arthur -elokuvan, joka oli PG-13 ja floppasi nolosti. Myöhemmin tuli Zack Znyderin 300, joka oli R ja megamenestys.

No tämä nyt ei varsinaisesti selitä tätä uutta buumia. Onhan noista elokuvista jo aikaa, mutta tulipahan mieleen.

Raakuudella mässäilevä 300 taitaa olla viime vuosikymmenen suurimpia yllättäjiä joten eiköhän se selitä paljon. Eikö juuri tuollainen pari vuotta mene kun hitistä seuraa jäljittelijä buumi…

Eiköhän nämä perustu tutkimuksiin yleisön odotuksista ja mausta. Ainakin suurilla pelaajilla on aika tarkat tiedot kohderyhmistä.
Oma mielipiteeni on, että larppaaja ja pelisukupolvi tarvii nyt omat elokuvansa. Lisäksi historiallinen aihe vie katsojan aikaan, jolloin ihmisen tieto oli rajattua. Nyt kun Amazonin viidakkokylätkin löytyy kuvien kera googlesta, ihmisillä on kaipuuta aikaan, jolloin ei tiennyt, mitä seuraavan mäen takana on.

Historiallisilla toimintaseikkailuilla tuntuu olevan (King Arthurista huolimatta) vuosikymmeniä kestänyt laatuelokuvien maine, ja siten tietty perusyleisö valmiina. Tämän yleisön laajentamiseksi trailerin ja mainosten vivahteita voidaan modata moneen suuntaan: voidaan kosiskella perusväkivaltaviihteen ystäviä, Lord of the Rings -puutteessa viruvia fantasiafaneja tai vain eeppisestä historiasta kiinnostuneita.

Valhalla Risingin traileri on melkoinen ansa. Sen perusteella brutaalia viikinkimättöä odottaville tarjoillaankin lopulta eräänlainen (hieno!) transsendenttisen hypnoottinen zen-arthouse-kokemus. Ehkä hyvä niin, jos Marshall ja Gibson hoitavat tuon toimintapuolen muutenkin. Things are looking good!

Onko tämä Tarantinon huhuttu miekkamättö sama filmi jossa Lindsay Lohan näyttelee??