Viihteen ikärajat heiluvat taas, osa 2: Linnanmäki, lain yläpuolella

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Linnanmäellä on ”4D-kino”, jossa esitetään Maantiekiitäjää kolmiulotteisena ja penkit heiluvat katsojien alla. Esitystoiminta nykyisellään on kuitenkin yksiselitteisesti laitonta.

Asiaan kiinnitti huomiota Tero Koistinen blogissaan.

Linnanmäki rikkoo nykyistä kuvaohjelmalakia. Kyse ei ole penkinheilutustekniikasta vaan siitä, että 4D Kinossa esitettävälle ohjelmalle ei ole luokiteltu lain mukaisella tavalla ikärajaa. Jos olisi luokiteltu, se löytyisi ikärajoja valvovan Mekun rekisteristä.

Ikäraja olisi todennäköisesti 7, Koistinen arvioi. 4D-Kinossa ohjelmaa ”suositellaan yli 6-vuotiaille”. Ikärajat ovat kuitenkin lain mukaan ehdottomia, eivät suosituksia.

”En ainakaan keksi yhtäkään perustetta, miksi ns. 4D elokuva olisi turvallisempi lapselle kuin 2D/3D tai miksi elokuvateatterin sijaitseminen Linnanmäellä, sen sijaan, että se olisi vaikka Huittisissa, vaikuttaisi teatterin kohteluun lain edessä”, Koistinen naljailee.

Asian ydin on tässä:

”Kuvaohjelmalaissa on muutamia asioita perusteellisesti pielessä. Mutta niin kauan kuin meillä on nykymuotoinen laki voimassa, ei Linnamäen huvipuiston elokuvateatteri voi toimia lain vastaisesti. Jos tavallinen elokuvateatteri olisi yhtä härskin välinpitämätön lain suhteen, olisi teatteria ojennettu jo vähintään uhkasakolla. Lintsin 4D-teatteria ei ilmeisesti ole ohjeistettu saati sanktioitu.”

Kuvaohjelmalaki on ongelmallinen ja hyvin mutkikas, mutta tässä kyse on vain huolimattomuudesta tai häpeilemättömyydestä. Linnanmäellä on riemukasta, mutta silti siellä pätevät samat lait kuin muuallakin Suomessa ja muille viihteen ja taiteen tarjoajille.

Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @kallekinnunen