Viihteen ikärajat heiluvat taas, osa 1: luokittelija armahtaa, Meku ei

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Elokuva Only God Forgives tuli perjantaina ensi-iltaan K-16-ikärajalla. Sen ennakkoon nähneet päivittelivät ikärajaa Twitterissä ja Facebookissa: teos oli ilmiselvää K-18-materiaalia, mikäli sellaista ylipäänsä on. Jo maanantaina ikärajoja valvova viranomainen Meku nostikin ikärajan K-18:aan. Alempi ikäraja oli ilmeisesti röyhkeä yritys saada pahaa-aavistamattomia Ryan Gosling-faneja katsomaan poikkeuksellisen raakaa elokuvaa. Tapaus ei ollut ainoa laatuaan.

Nykyään ikärajaa ei anneta ennakkotarkastuksessa, vaan niitä määrittelevät Mekun koulutuksen saaneet luokittelijat. Yleensä he ovat levitysyhtiöiden omaa väkeä. Meku voi jälkikäteen korjata ikärajaa.

Viimeksi Evil Dead-elokuvan ikärajaa nostettiin kuukausi sitten. Se oli ensin K-16, ja Meku korotti K-18:aan. Alempi ikäraja oli perusteltavissa sillä, että myös Walking Dead -televisiosarja on K-16, ja kummassakin teurastetaan ennen kaikkea eläviä kuolleita, siis fantasiaolentoja.

Only God Forgives on tarinaltaan metafyysinen ja ilmeeltään erittäin tyylitelty, mutta kiistämättä hurjan raaka: siinä on (aiheen hyvin perustelemia) avoimen sadistisia sävyjä.

Mekun tarkastaja näki sen, minkä kuka tahansa: jos jokin fiktiivinen väkivalta ylipäänsä on K-18 eli sitä nuoremmille mahdollisesta haitallista, niin tämä.

Toukokuun lopussa Meku teki myös varsin hupsulta kuulostavan päätöksen. Fast and Furious 6 -elokuvan trailerin ikärajaksi nostettiin K-16.

Tämä siis elokuvalle, joka itse on K-12. Trailerissa ei ole eri kuvastoa, mutta sama väkivalta on erilaisessa viitekehyksessä, ja siksi Mekun mukaan haitallisempaa.

Huvittavinta on, että FF6-traileria ei enää päätöksen teon aikaan esitetty elokuvateattereissa. Viranomaisaikaa siis hukataan absurdilta vaikuttavaan jälkiniuhoiluun, koska laki. Totta kai vaikka 10-vuotias voi tuon trailerin katsoa netistä kymmenistä eri palveluista edelleenkin, sitähän ei kukaan estä.

Meku on se sama lafka, jonka vuoksi Tuntematonta sotilasta ei saa näyttää iltapäivällä televisiossa. Ei vika tietenkään virastossa sinänsä ole, vaan kuvaohjelmalakiin kirjatuissa luokittelukriteereissä ja niiden tulkinnassa.

Ehkä sääntöjä pitäisi tarkastaa – ja miettiä, miksi Only God Forgives pyöri kolme päivää ilmiselvästi väärällä ikärajalla. Sekä sitä, onko Bond-seikkailuista väkivaltaisimpiin kuuluva Skyfall tosiaan K-12.

Entä onko K-18 järkevä ikäraja? Se voisi olla suositus ja varoitus heille, jotka haluavat rajulta materiaalilta välttyä. Mutta ketä näin korkealla ikärajalla suojellaan, ja miltä?