Vietnamin sota hysteerisenä elokuvaunena: Viidakkoverilöyly

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Ilmestyskirja Nyt + Kauriinmetsästäjä + italialaiset veijarit = Viidakkoverilöyly. Elokuva, jonka edesmenneen ohjaajan poika toteaa dvd:llä julkaistussa haastattelussa, että isä halusi tehdä vähän Coppolan ja Ciminon elokuvien tyyppisen, mutta hupaisamman leffan.

Viidakkoverilöyly on italialainen Vietnam-elokuva vuodelta 1980, ja se on kieltämättä oikein viihdyttävä. Suomenkielinen nimi on osuva. Ollaan eksploitaation ytimessä.

Vuonna 1979 Italian elokuvateollisuus lähestyi jyrkkää alamäkeä, mutta sillä meni vielä kohtuullisen kovaa. Jo parin vuosikymmenen ajan maassa oli ollut niinsanotun A-tuotannon rinnalla ja oikeastaan lomassa vireä B-elokuvien kulttuuri. Esimerkiksi ohjaaja Antonio Margheriti oli aloittanut 1950-luvulla käsikirjoittajana.

Margheriti ohjasi kymmeniä elokuvia, esimerkiksi muttei ainoastaan historiallisia voimamiesseikkailuja, kauhua, tieteisjuttuja, kannibaalisplatteria ja 007-kopioita – sekä tietysti muutaman spagettiwesternin. Monet italialaiset genreohjaajat ottivat käyttöönsä anglosaksisen pseudonyymin. Margheriti oli ”Anthony M. Dawson”.

David Warbeck taas oli uusiseelantilainen malli, joka oli 1960-luvun puolivälistä alkaen löytänyt elokuvatyötä etenkin Italiasta. Warbeckia oli kerran hetken aikaa harkittu Sean Conneryn seuraajaksi James Bondin rooliin. Sen sijaan hän päätyi tekemään melko pienen budjetin juttuja, kauhua ja seikkailuja.