Vielä The Hurt Lockerista - nyt blu-rayn kommenttiraidasta

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Nautin taannoin The Hurt Lockerin blu-raylta – näin sen jo ties monettako kertaa, mutta nyt kommenttiraidan kera.

Kommenttiraidalla puhuvat ohjaaja Kathryn Bigelow ja käsikirjoittaja Mark Boal. Jälkimmäinenhän tunnetaan myös kokeneena journalistina, jolla on kokemuksia oikeasta Irakista, joten hänen taustatarinoidensa ansiosta elokuva juurtuu yhä vahvemmin todellisuuteen.

Kommenttiraidan alkupuoli on poikkeuksellisen runsas. Näytteeksi käy YouTubesta löytyvä pätkä autopommikohtauksesta, vaikkei se missään tapauksessa ole tätä commentarya parhaimmillaan.

The Hurt Locker ei ole Hollywood-elokuva, vaan se tehtiin independent-tuotantona. Irak-aiheeseen ei Hollywood-studioissa uskottu.

Elokuvaa ei edes myyty USA:an ennen kuin varsin myöhään, kauan maailmanensi-illan jälkeen – ja sitten ne mokomat menivät, ja voittivat Oscarit! Tosin kommenttiraita on nauhoitettu jo kauan ennen voittoa.

Tekijät kertovat, kuinka elokuvaa kuvattiin oikeiden ihmisten kotien keskellä Jordanian Ammanissa, ja kuinka kuvausryhmä joutui joskus hankaluuksiin – oikeaa sotaahan käytiin vain muutaman sadan kilometrin päässä.

Boalin selittämien pienten yksityiskohtien, kuten sotilaiden tupakointiin ja tupakoimattomuuteen liittyvän realismin merkitys menee taatusti tavalliselta katsojalta ohi. Näiden kommenttien mukana elokuvaan kehittyy myös entistä vahvemmin journalistinen taso.

On jotenkin huvittavaa, että The Hurt Lockerista on jaksettu myös uutisoida, kuinka siinä on Irak-veteraanien mielestä epäuskottavia detaljeja, esimerkiksi IED-pommien paino. Tikusta asiaa – tietysti elokuva on elokuvaa. Ehkä takana on suuttumus eräiden henkilöhahmojen käytöksestä. Hämmästyttävää on se, miten paljon The Hurt Lockerissa on mitä ilmeisemmin ”totta”.

Sodankäynnin kuvauksena se on selvästi realistisempaa kuin mikään, mitä Hollywoodista tulee.