Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Vielä The Hurt Lockerista – nyt blu-rayn kommenttiraidasta

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 14.7.2010 08:52

Nautin taannoin The Hurt Lockerin blu-raylta – näin sen jo ties monettako kertaa, mutta nyt kommenttiraidan kera.

Kommenttiraidalla puhuvat ohjaaja Kathryn Bigelow ja käsikirjoittaja Mark Boal. Jälkimmäinenhän tunnetaan myös kokeneena journalistina, jolla on kokemuksia oikeasta Irakista, joten hänen taustatarinoidensa ansiosta elokuva juurtuu yhä vahvemmin todellisuuteen.

Kommenttiraidan alkupuoli on poikkeuksellisen runsas. Näytteeksi käy YouTubesta löytyvä pätkä autopommikohtauksesta, vaikkei se missään tapauksessa ole tätä commentarya parhaimmillaan.

The Hurt Locker ei ole Hollywood-elokuva, vaan se tehtiin independent-tuotantona. Irak-aiheeseen ei Hollywood-studioissa uskottu.

Elokuvaa ei edes myyty USA:an ennen kuin varsin myöhään, kauan maailmanensi-illan jälkeen – ja sitten ne mokomat menivät, ja voittivat Oscarit! Tosin kommenttiraita on nauhoitettu jo kauan ennen voittoa.

Tekijät kertovat, kuinka elokuvaa kuvattiin oikeiden ihmisten kotien keskellä Jordanian Ammanissa, ja kuinka kuvausryhmä joutui joskus hankaluuksiin – oikeaa sotaahan käytiin vain muutaman sadan kilometrin päässä.

Boalin selittämien pienten yksityiskohtien, kuten sotilaiden tupakointiin ja tupakoimattomuuteen liittyvän realismin merkitys menee taatusti tavalliselta katsojalta ohi. Näiden kommenttien mukana elokuvaan kehittyy myös entistä vahvemmin journalistinen taso.

On jotenkin huvittavaa, että The Hurt Lockerista on jaksettu myös uutisoida, kuinka siinä on Irak-veteraanien mielestä epäuskottavia detaljeja, esimerkiksi IED-pommien paino. Tikusta asiaa – tietysti elokuva on elokuvaa. Ehkä takana on suuttumus eräiden henkilöhahmojen käytöksestä. Hämmästyttävää on se, miten paljon The Hurt Lockerissa on mitä ilmeisemmin ”totta”.

Sodankäynnin kuvauksena se on selvästi realistisempaa kuin mikään, mitä Hollywoodista tulee.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Irak lienee amerikkalaisittain arka aihe, jos siihen ei Hollywoodissa uskottu. Ainakin kansainvälisesti se kiinnostaa. Esimerkkinä voi pitää esimerkiksi Khaled Hosseinin Irakiin sijoittuvia kirjoja, jotka ovat saaneet paljon suosiota. Kirjoissa tosin käsitellään myös muita yleisesti kiinnostavia aiheita, kuten naisten asemaa islamissa.

Häpeäkseni leffa on vielä näkemättä, pitääkin muistaa katsoa vaikka jo viikonloppuna.

KKK kiva linkki. Nyt pitäisi vielä tietää kuka Zizek on ja kenen mukaan Hurt locker on sodanvastainen (tekijät? kritikot?) ja miksi sen olisi pakko olla.

Minä olen tällainen tavallinen tollo enkä selvästi tarpeeksi ansioitunut kommentoimaan näinkin monitasoista elokuvaa. Sanonpa silti että mielestäni kyseessä on yliarvostettu, tylsä ja suorastaan typerä elokuva amerikkalaisista oikeamielisistä sankarisotilaista.

Parhaan elokuvan Oscarin olisi pitänyt mennä Avatarille. Ei siksi että se oli elokuvallisesti paras, vaan siksi että vielä kymmenien vuosien päästäkin Avatar muistetaan elokuvan tekemisen merkkipaaluna teknisten ansioidensa vuoksi. The Hurt Lockerin muistavat kahden vuoden päästä ne jotka sattuvat katsomaan Anttilan alennuslaariin.

Näitä luetaan juuri nyt