Vielä kerran Ilmestyskirja nyt – Coppola leikkasi elokuvansa taas uusiksi

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Tribecan elokuvajuhlilla saa sunnuntaina ensi-iltansa Apocalypse Now: Final Cut. Francis Ford Coppola on siis leikannut parhaan elokuvansa taas kerran uusiksi. Samalla juhlistetaan teoksen 40-vuotissynttäreitä.

Uusi versio on kestoltaan 183 minuuttia eli puolisen tuntia pidempi kuin alkuperäinen (kiinnostavaa) ja Coppolan 18 vuotta sitten julkaisemaa Apocalypse Now Reduxia noin 20 minuuttia lyhempi (erinomaista!).

Ilmestyskirja nyt, kuten elokuvan nimi kuuluu olla, tunnetaan seikoista jotka voivat näkemyksestä riippuen olla ulkotaiteellisia tai todennäköisemmin sen taiteellisen onnistumisen ydinkehässä. Kuvaukset Filippiineillä venyivät yli vuoden pituisiksi. Näyttelijöitä vaihtui viime hetkillä. Niiden tuloksena leikkauspöydällä oli toista miljoonaa jalkaa filmiä (ainakin 170 tuntia).

Leikkausvaihetta lopulta kiirehdittiin, jotta toukokuussa 1979 Cannesiin saatiin keskeneräinen kolmituntinen versio, joka sitten voittikin Kultaisen palmun.

Tunnetuin versio, se jota levitettiin vuosina 1979-2001, oli kaksi- ja puolituntinen. Siitäkin tosin oli variaatioita. Korjatkaa mikäli olen väärässä, mutta Ylellä 1994 esitetty laajakangasversio sisälsi vaihtoehtoiset loppukuvat, joissa krediittien alla nähdään Kurtzin linnoituksen räjähtäminen. (Tv-esityksestä tuli tapaus, sillä sen alussa Ylen juontaja Tutteli Hammermann pyytämättä ja yllätyksenä jaaritteli Vietnamin historiaa poliittisesta näkökulmasta viisi minuuttia ja sai tempauksestaan potkut.)