Vielä HelMet-kirjastojen nettielokuvapalvelusta: nyt Driller Killer joka kotiin

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Amerikkalaisen elokuvaohjaaja Abel Ferraran varhaistyö Driller Killer (1979) on avantgarde-splatterteos, jossa turhautunut taiteilija surmaa kodittomia henkilöitä sähköporaamalla heitä päähän.

Elokuvasensuurin aikana sen levittäminen Suomessa aikuisillekin olisi ollut mahdotonta. Tasan 20 vuotta sitten Rakkautta & Anarkiaa -festivaali ei saanut elokuvalle esityslupaa osana Ferrara-retrospektiiviä, joten näytäntö jouduttiin järjestämään Tallinnassa.

Sunnuntaina kaikilla kirjastokortin omistavilla täysi-ikäisillä pääkaupunkiseutulaisilla on mahdollisuus katsoa tämä aiemmin kielletty elokuva nappia painamalla.

HelMetistä vahvistettiin, että Driller Killer kuuluu sunnuntaina 1.9. aloittavan nettielokuvapalvelun valikoimaan.

Kirjoitin palvelusta ja indie-elokuvasta eilen.

HelMetin kokoelma ei ole aivan sama kuin IndieFlix-sivustolla näkyvä valikoima. 180:lla IndieFlixin noin 2500 nimikkeestä ei ole kirjasto-oikeuksia Suomessa. Mutta Driller Killerillä on.

Jännittävää, että viranomaisten parikymmentä vuotta sitten aivan mahdottomana pitämä elokuva kuuluu nyt julkisin varoin kustannettuun kirjastovalikoimaan eli eräänlaiseen kulttuurikaanoniin. Ei tarvitse mennä ulkomaille, älypuhelinkin riittää. Maailma todella muuttuu!

Makuja on monia, mutta Ferraran elokuviin tutustuminen kannattanee kuitenkin aloittaa 1990-luvun ohjauksista. Ne ovat helpommin lähestyttäviä kuin  päähänporaaminen.

Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @kallekinnunen