Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Veronmaksaja Gérard Depardieu pakenee Ranskasta, Vladimir Putin kerää pisteet

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 5.1.2013 11:10

Tällä viikolla tapahtunutta: Vladimir Putin antoi ranskalaisnäyttelijä Gérard Depardieulle Venäjän kansalaisuuden. Depardieu oli valittanut Ranskan verotuksesta ja uhkaillut maastamuutolla jo aiemmin. Putinin nopea ratkaisu ja tempun media-arvo ovat helpommin ymmärrettäviä, jos tietää, että Depardieu on Venäjällä ja IVY-maissa varsin suosittu.

64-vuotiaan näyttelijän elokuvista esimerkiksi Babylon A.D., ranskalainen scifijännäri, joka menestyi maailmalla muuten aika heikosti, oli erityisen suosittu Venäjällä. Depardieu näyttelee siinä venäläistä roolihahmoa. (Elokuvan varsinainen tähti oli Vin Diesel. Kaljupää-actionin [tähtinä Diesel, Jason Statham, The Rock jne.] poikkeuksellisesta menestyksestä Venäjällä voisin kirjoittaa oman blogimerkintänsä).

Aiemmin Depardieu on hengaillut muun muassa Kazakhstanin presidentin kanssa, tehnyt siellä mainoksia ja elokuvia sekä ylistänyt Azerbaidzanin ruokaa. Hän on Tšetšenian Ramzan Kadyrovin ja Uzbekistanin johtajien kaveri. Kaikki tämä tapahtuu tietenkin rahasta. (Hilary Swank teki saman mokan Kadyrovin kanssa 2011.)

Näyttelijää pidetään yleisesti työssään osoittamansa lahjakkuden ulkopuolella vähän höhlänä. Alkoholismistakin on kerrottu jo pitkään: iltapäivisin lounaan jälkeen Depardieun ohjaaminen on usein vaikeaa, kertoi ohjaaja Francois Ozon, kun haastattelin häntä Potiche – aivovaimo -elokuvan tiimoilta. Ranskassa tämä on ok, kun kyseessä on kansallisaarre Depardieu, eikä kyseessä ollut mikään suuri tai pisteliäs paljastus Ozonilta. Viimeksi marraskuussa Depardieu jäi kiinni rattijuoppoudesta 1,8 promillen kännissä.

Siispä pölvästin kommentit siitä, että Venäjä on suurenmoinen demokratia, kannattaa jättää kokonaan huomiotta.

Putin kerää tempulla suosiota Venäjällä. Depardieu-parka ei ymmärrä, kuinka itsensä nolaa muun maailman silmissä.

Ymmärrän Gérard Depardieun verokriisiä kuitenkin hyvin. Ainakin siitä kulmasta, että jos on syönyt koko Ranskan, ei varmaan tunnu johdonmukaiselta maksaa sinne enää veroja.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Putinko myöntää Venäjällä kansalaisuuksia? Vaikka ei olisi hakenutkaan. Depardieu, joka elämäntapojensa puolesta sopii hyvin Venäjälle, ehti vasta uhkailla niin jo kansalaisuus myönnettiin. Ilman papereita.
Toinen entinen elokuvatähti, Brigitte Bardot, uhkaa myös hakea Venäjän kansalaisuutta. Nyt syynä on kahden yli-ikäisen norsun lopettaminen eläintarhassa. Venäjällähän presidentti vapauttaa kurkiakin niin eilköhön norsutkin saa siellä arvoisensa kohtelun.

Sosialisti Hollannin veropolitiikka on takavarikointia kykeneviltä ihmisiltä ja rinnastettavissa kommunistien toimiin. Putinilassa on tasavero, mikä kannustaa yrittämiseen. Rikkaiden riistossakin täytyy olla joku kohtuullinen raja vaikka 45 prossaa. Norsuilla häiriköijää toki ei kannata ottaa riesaksi mihinkään.

Tämä heppu näyttää olevan samanlainen pönttö,
kuin roolihahmonsa Obelix. Sinne vain. Hovinarriksi Kremliin !

Höhlä Depardieu saattaa kuitenkin loppupelissä kerätä pisteet itselleen ikäänkuin vahingossa, sillä hallituksen ajama 75% vero yli miljoonan tienaavilta on aika raju.
Toisaalta Putinin lusikka hämmentämässä tällaista soppaa aiheuttaa todennäköisesti Ranskassa laajasti myös inhoreaktioita, kuten myös itseään Depardieuta kohtaan.

Olli Rehnhän on ilmoittanut missiokseen taistelun ”veroparatiiseja”, lue: Maita jotka rasittavat kansalaisiaan skandinaavista tappiin vietyä himoverotusta alhaisemmalla kuormalla, vastaan.

Mielenkiintoista nähdä vaatiiko Olli Rehn seuraavaksi sodan julistamista Venäjälle?

Vielä mielenkiintoisempaa on seurata ryhdytäänkö EU maissa minkäänlaisiin toimenpiteisiin niitä vastaan jotka Suomestakin pumppaavat 15-20% kansantuotteesta off shoreen suomalaisten pöytälaatikkoyhtiöitten omistamiin sijoitusyhtiöihin. Veikkaanpa ettei ryhdytä mihinkään.

Sen sijaan keskituloisen palkannauttijan verorasitusta kiristetään entisestään ja kaikki teoreettisetkin mahdollisuudet keventää kuormaa verosuunnittelun keinoin tukitaan julman moralisoivan älämölön saattelemana.

Näin meillä. Hyväveli-kapitalismissa.

Depardieun henkilön mollaaminen tässä stringissä on kyllä äärettömän vastenmielistä touhua. Keskustelupalstalla päivystäviltä kylähulluilta en nyt muuta odottanutkaan mutta Kalle Kinnuselta tämä oli rimanalitus. Jopa vapaalta toimittajalta voisi odottaa vähän analyysia siitä, miten GD tähän temppuun päätyi eikä tämmöistä matalamielistä katkeransävyistä populisista öyhötystä.

Putin on havainnut että Kalle Tepaston ottaminen maahan lisää oivallusta ja uutta näkemystä sikäläiseen taiteeseen eli toivotti rikkaat aivot tervetulleeksi antamaan potkua talouteen. 75 prossan ryöstöverotus on kaikkia ihmisoikeuksia vastaan ja suoranaista rosvousta. Ei kai Tepasto mahda mitään sille että kansa tykkää hänestä ja on valmis maksamaan lipuista. Presidentti Hollanti on tyypillinen sosialisti eli peruskade, joka haluaa tuhota kohteensa unohtaen, että aktiivinen kansalainen antaa työtä muillekin ja rahaa valtiolle, kunhan verotus säilyy kannustavana.

No ei Depardieusta sen enempää, mutta olihan tuo Ranskan suunnitelma 75% verosta jotain täysin hömelöä ajattelua. Vaikka Ranska haluaisikin edelleen harjoittaa jotain vallankumouksensa tasa-arvoisia ajatuksia, jotain järkeäkin sopisi käyttää. Ranska ei ole sosialistinen maa, eikä rosvous ole verotusta.

75% menee kyllä vasta miljoonan ylittävältä osalta. Veron piiriin joutuu Ranskassa arviolta 2000-3000 ihmistä. Hmm, le catastrophe?

Eiväthän rikkaat halua antaa rahaa muille. Juuri siksi he ovat rikkaita.

TaRa, Depardieu tietenkin päätyi temppuun protestina verotukselle. Tosin viimeisimmässä lausunnossaan hän totesi, ettei hän lähtenyt Ranskasta verosyistä.

Hän on hoitanut homman julkisuuspuolen surkeasti. Tänään Depardieu jätti tulematta oikeuteen, kun hänen skootterirattijuopumustaan käsiteltiin. The Guardianin jutun lopussa mainitaan myös viime vuoden erikoinen tapaus: Depardieu viihdytti kanssamatkustajiaan helpottamalla oloaan muovipulloon Air Francen lennolla.

http://www.guardian.co.uk/film/2013/jan/08/gerard-depardieu-drink-driving-charge

Ville S: ”75% menee kyllä vasta miljoonan ylittävältä osalta. Veron piiriin joutuu Ranskassa arviolta 2000-3000 ihmistä. Hmm, le catastrophe?”
75% on silti aina rosvousta, mitä muutakaan? Progressiivista verotusta kannatan itsekin, mutta jos jonkun veroprosentit (edes ne yliprosentit) nousevat tuolle tasolle, on kyse pelkästä rosvouksesta.

Lukisin erittäin mielelläni joskus näkemyksiäsi venäläisten kaljupää-action -perversiosta. Kiitos muutenkin laadukassisältöisestä blogista, monsieur Kinnunen. Sinulla on taipumus olla oikeassa.