Veronmaksaja Gérard Depardieu pakenee Ranskasta, Vladimir Putin kerää pisteet

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Tällä viikolla tapahtunutta: Vladimir Putin antoi ranskalaisnäyttelijä Gérard Depardieulle Venäjän kansalaisuuden. Depardieu oli valittanut Ranskan verotuksesta ja uhkaillut maastamuutolla jo aiemmin. Putinin nopea ratkaisu ja tempun media-arvo ovat helpommin ymmärrettäviä, jos tietää, että Depardieu on Venäjällä ja IVY-maissa varsin suosittu.

64-vuotiaan näyttelijän elokuvista esimerkiksi Babylon A.D., ranskalainen scifijännäri, joka menestyi maailmalla muuten aika heikosti, oli erityisen suosittu Venäjällä. Depardieu näyttelee siinä venäläistä roolihahmoa. (Elokuvan varsinainen tähti oli Vin Diesel. Kaljupää-actionin [tähtinä Diesel, Jason Statham, The Rock jne.] poikkeuksellisesta menestyksestä Venäjällä voisin kirjoittaa oman blogimerkintänsä).

Aiemmin Depardieu on hengaillut muun muassa Kazakhstanin presidentin kanssa, tehnyt siellä mainoksia ja elokuvia sekä ylistänyt Azerbaidzanin ruokaa. Hän on Tšetšenian Ramzan Kadyrovin ja Uzbekistanin johtajien kaveri. Kaikki tämä tapahtuu tietenkin rahasta. (Hilary Swank teki saman mokan Kadyrovin kanssa 2011.)

Näyttelijää pidetään yleisesti työssään osoittamansa lahjakkuden ulkopuolella vähän höhlänä. Alkoholismistakin on kerrottu jo pitkään: iltapäivisin lounaan jälkeen Depardieun ohjaaminen on usein vaikeaa, kertoi ohjaaja Francois Ozon, kun haastattelin häntä Potiche – aivovaimo -elokuvan tiimoilta. Ranskassa tämä on ok, kun kyseessä on kansallisaarre Depardieu, eikä kyseessä ollut mikään suuri tai pisteliäs paljastus Ozonilta. Viimeksi marraskuussa Depardieu jäi kiinni rattijuoppoudesta 1,8 promillen kännissä.

Siispä pölvästin kommentit siitä, että Venäjä on suurenmoinen demokratia, kannattaa jättää kokonaan huomiotta.

Putin kerää tempulla suosiota Venäjällä. Depardieu-parka ei ymmärrä, kuinka itsensä nolaa muun maailman silmissä.

Ymmärrän Gérard Depardieun verokriisiä kuitenkin hyvin. Ainakin siitä kulmasta, että jos on syönyt koko Ranskan, ei varmaan tunnu johdonmukaiselta maksaa sinne enää veroja.