Venetsia 2010: Tarantino antoi Kultaisen leijonan Sofia Coppolalle

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Kultainen leijona meni Sofia Coppolalle ja elokuvalle Somewhere. Katselin palkintojenjakoa ruudulta lehdistöhuoneessa, jossa reaktio oli melkein yksimielinen: buuaukset kaikuivat entisessä kasinosalissa.

Valinta oli kiistämättä hieman tylsä.

Minusta Somewhere on tavoitteissaan ihan onnistunut elokuva, mutta on vaikea kuvitella, että kukaan pitäisi sitä tekijänsä parhaana, toiseksi parhaana tai edes juuri mitään uutta yrittävänä. Venetsiassa nähtiin parempaakin.

Juryn puheenjohtajan Quentin Tarantino mukaan päätös oli yksimielinen.

Oli hauskaa, että Essential Killing toi Vincent Gallolle miespääosan palkinnon (tietenkään hän ei itse ollut sitä noutamassa) ja ohjaaja Jerzy Skolimowskille myös juryn erikoispalkinnon.

(Kuulin hauskan tarinan Gallosta. Hän oli saanut kriitikkoliitto FIPRESCIn palkinnon Wienin elokuvajuhlilla Brown Bunnylla 2003. Gallolle ilmoitettiin palkinnosta. Ensimmäinen reaktio: no paljonko rahaa saan? Valitettavasti tarjolla oli vain mainetta ja kunniaa.)

Kummallisempia olivat Alex de la Iglesialle annetut ohjauksen ja käsikirjoituksen palkinnot. Ballad of the Sad Trumpet oli turhauttavan epätasainen klovnisatu, jossa kolmiodraaman sisuunnuttamat pellet ampuivat konepistoolilla ja sitä rataa, perusteluna Espanjan sisällissodan traumat. Pidin kohtauksesta, jossa liki seniiliä Francoa purraan sormeen. Mistään kovin oivaltavasta ylilyömisestä ei silti ollut kyse, enemmän sekoilusta. Historianäkemyksen tietty Kunniattomat paskiaiset -hengenheimolaisuus oli kyllä ilmeistä.

Jury tuli lehdistösaliin puoli tuntia jaon jälkeen.

Muutamat älypäät reagoivat Tarantinon saapumiseen jatkamalla anti-Coppola-buuauksia. Tarantino kuittasi ulinat tekemällä niiden suuntaan hävyttömän runkkauseleen ja virnistämällä.

Hän kielsi, että ystävyys Coppolaan olisi vaikuttanut tulokseen.

Reservoir Dogs oli Sundancessa 1992, enkä voittanut mitään, vaikka minulla oli ystävä tuomaristossa. Monte Hellman (legendaarinen elokuvaohjaaja ja Dogsin osatuottaja, jolla oli nyt elokuva Venetsian kilpailussa) sanoi, että pahinta mitä voi käydä on ystävä juryssa: hän on liian häpeissään sanoakseen mitään puolestasi.”

Niin tai näin, Hellman sai nyt erikois-Leijonan.