Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Venetsia 2010: poikkeusyksilö Vincent Gallo kertaa kolme

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 5.9.2010 14:01

Viime vuonna Venetsian festivaalin kuuma eksentrikkonimi oli Werner Herzog, jolta oli virallisessa ohjelmassa kaksi omaa pitkää ohjausta ja yksi lyhytelokuva. Tänä vuonna saman tittelin saa renesanssimies ja räyhääjä Vincent Gallo.

Gallo antaa kolmannen oman ohjauksensa Promises Written on Waterin nyt – sittenkin – rahvaan ihmeteltäväksi. Vuosi sitten Gallo kertoi haastattelussani Venetsiassa, ettei aio koskaan näyttää elokuvaa julkisesti – kun teos on kerran valmis ja hemmetin hyvä, mitä väliä sen levittämisellä enää olisi, hän järkeili.

En tiedä kuinka tosissaan hän oli, mutta elokuvan pituudeksi hän silloin kertoi 77 minuuttia, ja se on tosiaan merkitty kestoksi Venetsian katalogissakin, joten kai teos oli jo tuolloin valmis.

Gallo on jätättänyt festivaalikatalogista tyhjäksi juonilyhennelmä- ja ohjaajan lausunto-kohdat. Elokuvasta ei ole still-kuvaakaan. Promisesia käsittelevä aukeama on siis tyhjä lukuunottamatta suppeita tekijätietoja. Saa sitä huomiota näinkin.

Gallo myös näyttelee pääosan Jerzy Skolimowskin elokuvassa Essential Killing – taleban-sotilaana.

Näiden lisäksi festarilla esitetään Gallon lyhytelokuva The Agent. Siinä ja Promises Written on Waterissa miespääosaa esittää Sage Stallone. Kyllä, hän on Sylvesterin poika.

Haastatteluja Gallo ei anna ilmeisesti ollenkaan – odotan jännityksellä elokuvien lehdistötilaisuuksia, niistä tulee takuulla värikkäitä näytelmiä. Ohjaaja-näyttelijä-muusikko-malli-breikkaaja-taidemaalari- ym. moniosaaja esittää julkisuudessa puolihullua egotrippailijaa, ja ehkä rooli on tottakin.

Suomen katukuvassa viimeksi pari vuotta sitten H&M:n mainoskampanjan kasvona nähdystä Gallosta voi lukea lisää vaikkapa viimeisimmästä Imagen numerosta, siellä on edellämainittu haastattelu.

Koska Gallon edelliset ohjaukset Buffalo 66 ja Brown Bunny ovat erinomaisia, odotan Promises Written on Wateria melkeinpä innokkaammin kuin mitään muuta näillä festivaaleilla: se voi olla mitä tahansa. Toki on mahdollista, että elokuva on vain Gallon omaan napaan tuijotteleva kupla. Mutta tämän poikkeusyksilön napakin on karismaattisempi kuin useimmilla ihmisillä.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Gallon haastattelu oli poikkeuksellisen viihdyttävää luettavaa etenkin kun sen luki autuaan tietämättömänä Venetsian tän vuotisesta ohjelmistosta. Toivottavasti Gallon uusin saadaan Suomeen edes joillekin festareille. Pelästyin jo ettei Gallon pärstää pääsisi ihmettelemään tässä uutuudessa, mutta näköjään Sage Stallonen rinnalla näyttelee supermalli Delfine Bafort ja ohjaaja itse.

Lisää Promisesista myöhemmin, mutta tähän väliin päivitys: Gallo sittenkin näytteli pääroolin itse, Sage Stallone oli mukana vain yhdessä kohtauksessa.

Festivaalikatalogin krediiteissä Stallone oli nimetty ensimmäisenä näyttelijänä.

Brown Bunnysta ja erinomaisuudesta ei pitäisi puhua edes samana päivänä.

Tylsää sontaa jossa tavoitellaan kohua kikkelinimemisellä jossa ohjaaja/ pääosanesittäjä osoittaa olevansa sensaatiohakuinen egoistinen pelle ja Chloe Sevigny ilmeisesti yksinkertainen ja hyväuskoinen hölmö jota ”vähän” käytetään hyväksi .

Täydellinen itsensänolaaminen kummaltakin.