Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Venäjän homopropagandalaki pakotti Tšaikovskin heteroksi

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 27.8.2013 09:06

Venäjällä tehdään suurelokuvaa Pjotr Tšaikovskista. Yleisen käsityksen mukaan säveltäjä oli homoseksuaali. Suuntautumisen salaamisesta johtuva masennus vaikutti valtavasti hänen elämäänsä ja säveltäjän kuolemankin on joskus epäilty olleen itseaiheutettu. Traaginen miesrakkaus oli aluksi mukana myös elokuvan käsikirjoituksessa. Mutta eihän Venäjällä saa nykyisen lain mukaan tehdä elokuvaa, jossa kansallissankari on homo – joten Tšaikovskista eheytettiin tarinaan hetero.

The Guardian kertoi asiasta eilen.

Novaja Gazetan toimittaja oli saanut lukea elokuvan käsikirjoituksen aiemman version, ja siinä Tšaikovski kärsi rakkaudestaan nuorempaan mieheen.

Nyt tuottaja ja käsikirjoittaja ilmoittavat, ettei elokuvassa ole moista.

”Perheetön mies, joka on leimattu homoksi”, luonnehtii säveltäjää käsikirjoittaja Juri Arabov. Elokuvassa ”ei absoluuttisesti ole homoseksuaalisuutta”. (Haastattelu venäjäksi.)

Arabov on ennen kirjoittanut kiitettyjä elokuvia esimerkiksi Aleksandr Sokuroville.

Kaikki merkittävät historioitsijat pitävät säveltäjää suuntautumiseltaan homoseksuaalina – tämä ei ole mikään tapaus Mannerheim.

Mutta ei käy! Ei kerta kaikkiaan käy! Nyt puhaltavat putinilaiset tuulet, ja kulttuuriministeri Vladimir Medinsky on jo aiemminkin sanonut, että homoseksuaalisuutta ei pidä tuoda julki.

Suuremman budjetin venäläiset elokuvat – tämäkin – tehdään yleensä yhteistyössä paitsi kulttuuriministeriön, myös television pääkanavien kanssa. Usein pääkanavat ovat suurimmat rahoittajat. Ne ovat myös erittäin lähellä Kremliä.

Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @kallekinnunen

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Ken Russell oli tässä asiassa pidemmällä elokuvassaan THE MUSIC LOVERS (1974), jossa Tshaikovskina oli Richard Chamberlain. Asiasta vaiettiin venäläisessä suurelokuvassa TSHAIKOVSKI (1970), jolla oli kyllä hyvä ohjaaja Igor Talankin ja nimiroolissa itse Innokenti Smoktunovski. Walt Disneyn PRINSESSA RUUSUSEN dvd-liitteenä on DISNEYLAND: THE PETER TCHAIKOVSKY STORY (1959, ohjaus Charles Barton, pääosassa Grant Williams eli Mies joka kutistui), jossa tätä näkökulmaa ei myöskään tuoda esiin. Musiikki toimii vietävän hyvin kaikissa.

Mika ihme niissa homoissa ihmisia niin pelottaa? Erityisesti miehia. Ettei vaan olisi pelon taustalla oma seksuaalinen suuntautuminen, joka halutaan kieltaa. Mina olen aina naille homofobisteille sanonut, etta miesten homoseksuaalisuus ei ole pelkastaan hyvaksyttava, vaan sehan on suorastaan suositeltava asia. Nimittain, mita enemman silla tavoin suuntautuvia miehia, sita enemman jaa naisia meille heteromiehille! Minusta tata nakokohtaa ei tuoda riittavasti esille. Sen sijaan suhtaudun happamasti naisten homoseksuaalisuuteen – samasta syysta. Minusta naisten homoseksuaalisuuteen pitaisi suhtautua nyrpeasti – ei kiva.

Mita tiede sanoo homouden synnysta? Onko se synnynnaista, tuleeko jostain varhaislapsuudesta vai opitaanko siihen homopropagandan takia, niin kuin Venajalla vaitetaan ja ehka uskotaankin. Venajan lakihan on tehty ikaankuin lasten suojelemiseksi homomainonnalta.