Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Venäjän homopropagandalaki pakotti Tšaikovskin heteroksi

Blogit Kuvien takaa 27.8.2013 09:06
Kalle Kinnunen
Kalle Kinnunen - avatar
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Venäjällä tehdään suurelokuvaa Pjotr Tšaikovskista. Yleisen käsityksen mukaan säveltäjä oli homoseksuaali. Suuntautumisen salaamisesta johtuva masennus vaikutti valtavasti hänen elämäänsä ja säveltäjän kuolemankin on joskus epäilty olleen itseaiheutettu. Traaginen miesrakkaus oli aluksi mukana myös elokuvan käsikirjoituksessa. Mutta eihän Venäjällä saa nykyisen lain mukaan tehdä elokuvaa, jossa kansallissankari on homo – joten Tšaikovskista eheytettiin tarinaan hetero.

The Guardian kertoi asiasta eilen.

Novaja Gazetan toimittaja oli saanut lukea elokuvan käsikirjoituksen aiemman version, ja siinä Tšaikovski kärsi rakkaudestaan nuorempaan mieheen.

Nyt tuottaja ja käsikirjoittaja ilmoittavat, ettei elokuvassa ole moista.

”Perheetön mies, joka on leimattu homoksi”, luonnehtii säveltäjää käsikirjoittaja Juri Arabov. Elokuvassa ”ei absoluuttisesti ole homoseksuaalisuutta”. (Haastattelu venäjäksi.)

Arabov on ennen kirjoittanut kiitettyjä elokuvia esimerkiksi Aleksandr Sokuroville.

Kaikki merkittävät historioitsijat pitävät säveltäjää suuntautumiseltaan homoseksuaalina – tämä ei ole mikään tapaus Mannerheim.

Mutta ei käy! Ei kerta kaikkiaan käy! Nyt puhaltavat putinilaiset tuulet, ja kulttuuriministeri Vladimir Medinsky on jo aiemminkin sanonut, että homoseksuaalisuutta ei pidä tuoda julki.

Suuremman budjetin venäläiset elokuvat – tämäkin – tehdään yleensä yhteistyössä paitsi kulttuuriministeriön, myös television pääkanavien kanssa. Usein pääkanavat ovat suurimmat rahoittajat. Ne ovat myös erittäin lähellä Kremliä.

Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @kallekinnunen