Variety ylisti Jalmari Helanderin Rare Exports-elokuvaa

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Ilmeisesti vain Olli Sulopuiston blogi ja Episodin nettisaitti varsinaisesti huomioivat Variety-lehden parin viikon takaisen, todella hehkuttavan arvion pitkästä kotimaisesta Rare Exports-seikkailukomediasta. Kyseessä on siis Jalmari Helanderin esikoispitkä elokuva, joka perustuu ohjaajan maailmanmainetta saavuttaneisiin joulupukinmetsästyslyhäreihin.

Useammissakin lehdissä noteerattiin Raren Locarnon festivaaleilla saama Variety-palkinto, mutta itse arvio alan tärkeimmässä ammatti- ja bisneslehdessä on todennäköisesti sitä merkittävämpi.

Harvoista suomalaisista (näytelmä)elokuvista kirjoitetaan pitkiä arvosteluja Varietyyn. Ne eivät ne juuri koskaan ole tällä tavalla varauksettoman innostuneita – edellinen ylistetty taisi olla Mies vailla menneisyyttä.

”The sheer fun of classic kids’ adventure movies is perfectly captured and slightly lampooned in the deliciously winning ”Rare Exports: A Christmas Tale”, Jay Weissberg aloittaa.

”Helander channels a Steven Spielberg/Tobe Hooper vibe with a spot-on juxtaposition of child-centric characters confronting genuinely scary events, together with handsome lensing and the kind of unabashed orchestral sweep generally heard only in much bigger-budgeted pictures. In addition, as if cognizant of the superfluous nature of token females in these types of films, he’s eliminated women altogether.”

Hooperin tapauksessa Weissberg viitannee ennen kaikkea Poltergeistiin, ei niinkään ohjaajan suurimpaan kulttihittiin Teksasin moottorisahamurhat.

Varietyn tapaan arvioidaan myös kaupallinen potentiaali.

”Conceived with winking humor and a terrific visual style, the pic is a rare treat that could accrue cult status on screens followed by boffo ancillary.”

”Boffo” on Variety-slangia ja tarkoittaa hyvää bisnestä, ”ancillary” taas dvd- ja televisiomyyntejä, joista genre- ja kulttielokuvat yleensä leijonanosan tuotoistaan saavat. Cannesissahan elokuvaa jo myytiin hemmetin hyvin.

Varietyn arvio on lehden maksullisella puolella, mutta se löytyy vaikkapa Googlen välimuistista hakusanoilla rare exports variety.

Itse ilahduin, kun kuulin jo toukokuussa Helanderilta, että elokuva on noin 80-minuuttinen. Lupaavaa: kun budjetti on rajallinen, säästetään paukut siihen kestoon, johon ne riittävät. Varietyn arvion mukaan pituutta on 77 minuuttia – vähän näinä kaksi- ja puolituntisten transformerssien aikoina, mutta ytimekkyys on kultaa.

Elokuva saa Suomen ensi-iltansa 3.12. Viimeisimmän teaserin voi tsekata täältä.