Vares, hampurilaiset ja Wallander

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Uusi, vähän kuiva ja yllättävän vähärasvainen Vares-elokuva Pahan suudelma on ainakin markkinoitu hyvin, kuten Solar Filmsin tuotannoilla on tapana. Hesburger tarjoaa jättipurilaista ja tosi isoja ranskalaisia Vares-ateriana.

Puuttumatta siihen, onko Reijo Mäen dekkarien ja suuhunpantavan yhdistäminen jotenkin ällöä, herää asiasta konkreettisempi tyylikysymys.

Uusista Vares-elokuvista – joita siis on tulossa yhteensä kuusi, seuraava elokuussa – on Markus Selinin mukaan määrä luoda kansainvälinen myyntituote: Wallandereja ja Beckejä mukaileva ”Finn Crime”.

Mutta vähän mautonta tämä seksuaaliviritteisten, raakojen fiktiomurhien jauhelihapihvimainonta on. En usko, että Ruotsissa on myyty paikallisessa (tuotteiltaan muuten Heseä paljon paremmassa) Max-hampurilaisketjussa Wallander-purilaisia. Tai Miehet jotka vihaavat ituja -aterioita.

Selväähän se toisaalta on: tämä Finn Crime on ruotsalaisiin esikuviin verrattuna majoneesiosastoa, vaikka Anders Engströmin uusi elokuva yrittää olla Aleksi Mäkelän Vares-tulkintoja vakavampi.

(Missä muuten viipyy se todellinen Vares-tuote, olut? Beckilläkin on nimikkomerkkinsä, ja hän ei edes ole mikään pub-huuhkaja.)