Vares-elokuvat valloittivat maailman?

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Täyspotti suomalaiselle elokuvalle! Aiheutti kansainvälistä ostohysteriaa! Pärjästi loistavasti! Suosio hämmensi tuottajan! Vares-elokuvien kansainvälisistä myynneistä kerrottiin Ilta-Sanomissa sangen värikkäin sanavalinnoin.

No, mistä on kyse?

Tarkemmin katsottuna kuuden Vares-elokuvan setti myytiin televisiokanaville ”Hollantiin, Belgiaan, Sloveniaan, Puolaan, Brasiliaan, Yhdysvaltoihin ja [englanninkieliseen] Kanadaan”.

Kanavien koosta ei kerrota, mutta eivät esitysalustat ihan pääkanavia tule olemaan. Meilläkin Suomessa on tällä hetkellä pelkästään free-kanavia tusinan verran, ja maksukanavat päälle.

Ajatus minkä tahansa tähän mennessä tehdyn Vares-elokuvan teatterilevityksestä Suomen ulkopuolella on absurdi. Tämän todetakseen ei tarvitse olla ekspertti, riittää että on nähnyt Vareksen.

Helsingin Sanomien jutussa mainittiin, että kaupan arvo on Markus Selinin mukaan satoja tuhansia euroja. Jos yhden Vareksen budjetti on parhaimmillaan 1,4 miljoonaa euroa, eihän tuo ole paljoa.

Joukossa ei ole edelleenkään Saksaa, jonka pitäisi olla skandirikos-genren ykkösmaa. Vares-sarjan tuotantotapa – kuusi 90-minuuttista elokuvaa – viittaisi nimenomaan Saksan markkinoille tähtäämiseen. Siellä on nimenomaan tuollaisia ohjelmapaikkoja ja kuuden jakson formaatti on standardi. No, kenties saksalaisostajat kävivät Ilta-Sanomien mainitsemaa tarjouskilpailua.

Hienoa, että kauppa käy. Mutta että Täyspotti suomalaiselle elokuvalle?

Ei.