Vaikea paluu valkokankaalle: yrittääkö Arnold Schwarzenegger tehdä clintit?

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Kalifornian väistynyt kuvernööri, moninkertainen Mr. Olympia ja 1980-luvun mahdollisesti suosituin näyttelijä Arnold Schwarzenegger haluaa takaisin elokuviin. Ensimmäisenä hän tekee westernin.

Arskan valinnasta ei voi olla vetämättä yhteyksiä Clint Eastwoodin urakehitykseen. Vaikka Eastwood oli noussut (Euroopassa) tähdeksi ensin Sergio Leonen lännenelokuvissa 1960-luvulla, tunnettiin hänet pitkään ennen kaikkea toimintatähtenä, Likaisen Harryn jatko-osista, tappeluelokuvista (kanssanäyttelijänään oranki) sekä muutamista omista ohjauksista, jotka saivat varauksellista kiitosta.

Vuonna 1992 Eastwood teki Armottoman ja nousi kertaheitolla Hollywoodin huipulle myös ohjaajana. Kehäraakista tuli armoitettu veteraani ja hiljalleen suurmies.

Kas vain: Schwarzenegger on päättänyt palata kuvernöörivuosiensa jälkeen elokuviin länkkärillä. Last Standin ohjaa kuitenkin korealainen Kim Ji-woon ensimmäisenä Hollywood-työnään. Näkemistäni Ji-woonin elokuvista paras on ollut I Saw the Devil, poskettoman väkivaltainen sarjamurhaajatarina. Ohjaajan korealaislänkkäri The Good, the Bad and the Weird puolestaan oli niin tyhmä, että se jäi kesken.

Deadline Hollywood kertoo, että ainakin rahallisesti Schwarzeneggerin edessä on nöyrtymisen paikka: budjetti on 30 miljoonaa dollaria, saman verran kuin Arska itse sai pelkästään ennakkopalkkiona parhaina vuosinaan (päälle tuli silloin myös osuus elokuvien tuotosta).

Lännenelokuva perinteisessä (ei-italialaisessa) muodossaan on lajityypeistä amerikkalaisin. Konservatiivisiin arvoihin uppoutuminen on nyt tärkeää, sillä Schwarzeneggerin julkisuuskuva Yhdysvalloissa likaantui ehkä peruuttamattomasti, kun hän jäi kiinni toistuvista pettämisistään.

Saa nähdä, onko Arskasta vielä tähdeksi. Näyttelijänähän hän on aina ollut lihasta kyhätty tyhjä taulu, jota ei voi täyttää. Aiemmin hänen suosionsa perustui huolettoman karisman ja raa’an voiman tasapainottamiseen. Huolettomuus lähti varmaankin samalla ovenavauksella kuin vaimo ja 63-vuotias ei oikein voi enää vakuuttaa lihaskimppunakaan.

Itse en usko comebackiin lainkaan. Mitä annettavaa Schwarzeneggerilla muka enää on?