Vaiettu Spede-elokuva: miksi Naisen logiikka tehtiin, mutta haudattiin syvälle

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

”Vaiettu Spede-leffa löytyi”, Ilta-Sanomat lööpitti viikonloppuna ja jatkoi aiheesta tänään. Vuonna 1999 ensi-iltansa saanut ja sen jälkeen esittämätön Naisen logiikka oli häpeällinen tapaus Pasasen uralla. Hän itsekin halusi vaieta siitä.

Aivan 1990-luvun alussa Spede sai Elokuvasäätiöltä tukea Naisen logiikka -nimistä elokuvaa varten. Keskipisteessä olisi ollut Hannele Laurin näyttelemän höhlän naisen ja Pasasen itsensä esittämän miehen suhde, jonka sujuvuutta ensinmainitun merkilliset päättelyketjut ja ylimielisyys rasittavat. Niinhän se meni tv-sketseissäkin, tosin jo vuosia aiemmin.

Leffanteko jäi kuitenkin alkuvaiheissaan kesken. Tänään Ilta-Sanomissa Riitta Väisänen muistelee, että Simo Salmisen selkävaivojen vuoksi.

Vuosia myöhemmin Pasasen firmassa valkeni, että tukirahat, 1,1 miljoonaa markkaa joudutaan kohta maksamaan takaisin, jos elokuva ei valmistu.

Reippaana miehenä Pasanen päätti, ettei lähde pulittamaan mitään takaisin. Porukkaa koottiin kasaan muutamaksi kuvauspäiväksi ja videokamera kävi.

”Ei ollut minkäänlaista käsikirjoitusta ja juonen käänteet puuttuivat”, Hannele Lauri kuvaili Ilta-Sanomille.

Lopputulokselle saatiin pituutta 70 minuuttia ja 11 sekuntia – se oli juuri ja juuri ”pitkä elokuva”, kun alaraja on Elokuvasäätiön säännöstössä 70 minuuttia. Sitten tämä viiden näyttelijän räpellys piti vielä laittaa leffateatteriin, kaupalliseen levitykseen, kun sitäkin Elokuvasäätiö vaati.

Naisen logiikkaa ei markkinoitu, julistettakaan ei tehty. Tarkoitus oli vain täyttää Elokuvasäätiön ehdot. Tuskin tuo 15 vuotta vanhaan sketsiin pohjautuva elokuva olisi kauheasti katsojia muutenkaan saanut vuonna 1999.

Väisänen kertoi tänään Pertin käskeneen, etteivät näyttelijätkään saa mennä katsomaan sitä: ”enkä sitten kehdannut mennä.”

Elokuvan näki katsojatilastojen mukaan 304 ihmistä. Sitä ei koskaan julkaistu videolla eikä dvd:llä, eikä sitä ole esitetty televisiossa. Se oli tarkoitus – elokuvaahan ei tehty ihmisten katsottavaksi, vaan jottei tarvitsisi maksaa laskua.

”Saamansa tuen takia Pertti joutui pakon edessä tekemään sen valmiiksi”, Lauri toteaa Ilta-Sanomille, mutta eihän sitä pakko olisi ollut tehdä.

Spedelle tapaus oli nolo – hän oli vuosikausia valittanut, kun ei saa viihteelleen Elokuvasäätiön tukea, ja kun sai, hän tyri itse ja teki lopulta tällaisen epäelokuvan, joka oli kuin keskisormen näyttö Säätiölle. Kukaan muu ei ole tiettävästi moista manööveria Säätiön tuilla tehnyt.

Nyt elokuvan oikeudet ovat kaupan – se ei ole MTV3:n omaisuutta, toisin kuin muu Spede-viihde. ”Tätä Maikkari ei jostain syystä ole halunnut”, kommentoi konkurssipesän lakimies Naisen logiikkaa Ilta-Sanomissa. Jostain syystä!

Tässäpä saumaa rohkealle bisnesosaajalle.

Tai sitten ei.