Uutinen, joka kääntyi ylösalaisin: mitä Ennio Morricone sanoi Quentin Tarantinosta

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Ennio Morriconen 90-vuotissyntymäpäivänä viime lauantaina maailmalle levisi uutinen: italialainen säveltäjälegenda haukkuu haastattelussa Quentin Tarantinon lyttyyn.

Sergio Leonelle yli 50 vuotta sitten tekemillään elokuvamusiikeilla maineeseen noussut ja 1980-luvulta alkaen paljon Hollywood-menestyselokuviakin säveltänyt Morricone on ennenkin ollut teräväsanainen, mutta henkilöön menevä naljailu Tarantinolle yllätti.

Tarantino on hehkuttanut Morriconea uransa alusta alkaen ja käyttänyt tältä yksittäisiä vanhempia sävellyksiä jo ennen kuin sai idolinsa säveltämään yhden alkuperäiskappaleen Django Unchainedin (2012). Kolme vuotta myöhemmin valmistuneeseen The Hateful Eightiin Morricone sävelsi jo koko scoren.

Morricone puolestaan sai ensimmäisen Oscarinsa vasta 2016 musiikista, jonka sävelsi tuohon Tarantinon omalaatuiseen lännenelokuvaan. Samalla tehtiin Oscar-ikäennätys: koskaan aiemmin näin iäkäs ehdokas ei ollut tullut valituksi voittajaksi. (Elämäntyö-Oscarit ovat toinen asia.)

Lauantaina liikkeelle lähtenyt uutinen levisi globaalisti. Lähteenä oli Saksan Playboyssa julkaistu haastattelu – ja oikeastaan vain lehden nettisivulla ollut ote siitä. Saksankielisessä otteessa Morricone kuvaili Tarantinoa ”kretiiniksi” (epäkorrekti sana voisi kääntyä suomeksi hieman sievistelleen älykääpiöksi) ja mollasi, ettei tämän elokuvissa ole muuta kuin toisten lainailua. Hänen mukaansa Tarantino tolloili myös vaatimalla koko elokuvan sävellyksien valmistuvan muutamassa päivässä. Säveltäjä haukkui siinä sivussa koko Yhdysvallat ja toki myös Oscarit.