Uusnatsiallegoria? Mitä The Last Jedi tarkoittaa

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

En ole vielä varma, onko The Last Jedi todella hyvä Tähtien sota -elokuva, mutta se on ehdottomasti aika hyvä blockbuster.

Myönnän: viime vuosina minulla on ollut yhä enemmän vaikeuksia pysyä koko elokuvan ajan kiinnostuneena, kun katson Hollywoodin suurimman rahan spektaakkeleja (DC-sarjisleffat, Pirates of the Caribbeanit, useimmat Marvelit, jopa aiemmin nautittavan hysteeriset Transformersit).

The Last Jedinkin parissa huomioni herpaantui muutamia kertoja: ensimmäinen johdantotaistelu iski hermoon ja (nostalgisiin) tunteisiin, mutta myöhemmät toimintakohtaukset ja taistelut olivat aika uuvuttavia. Toisaalta esimerkiksi pidin elokuvan kärkihahmoista kovastikin, ja se on tämän ajan blockbusterilta paljon.

Jos saagan rakenne on jollekulle epäselvä, joulukuussa ensi-iltansa saanut Star Wars: The Last Jedi on siis elokuva, joka jatkaa The Force Awakensin (2015) tarinaa, joka puolestaan oli jatko-osa Jedin paluulle (1983), joka oli jatkoa Imperiumin vastaiskulle (1980), joka oli jatkoa alkuperäiselle vuoden 1977 Tähtien sodalle. (Niitä edeltävien aikojen tapahtumista kerrottiin vuosina 1999-2005 valmistuneissa kolmessa elokuvassa, jotka jätän tässä huomiotta.) Näiden rinnalla kerrotaan tarinoita samasta maailmasta myös itsenäisissä elokuvissa, joista Rogue One valmistui viime vuonna ja tulossa on Han Solon nuoruudesta kertova elokuva Solo, jota odotetaan toukokuuksi 2018.

JJ Abramsin ohjaamalla The Force Awakensilla oli vaikea tehtävä: aloittaa uusi trilogia eli uusi luku Tähtien sodan historiassa mutta myös miellyttää faneja ja luvata, että tulossa on juuri sitä mitä he odottavat.