Uusi Tuntematon sotilas, näytön paikka (kaikille)

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Tuntemattoman sotilaan uuden elokuvaversion näyttelijöistä julkistettiin tänään keskeisimpiä. Kyseessä on mitä todennäköisimmin ensemble-elokuva, jossa ei ole yhtä tai kahta selkeää pääroolia. Pääosissa ovat Väinö Linnan tarina ja historian paino, joita tekijä tulkitsee. Määräävätkö näyttelijävalinnat silti elokuvan sävyn?

Ohjaaja on Aku Louhimies, ja hyvin louhimiesmäisenä voi pitää Eero Ahon valintaa Rokan rooliin. Kuten näyttelijävalinnat paljastaneen Hesarin jutussa todetaan, Aho on tehnyt ennen kaikkea pahisten ja keski-ikäisten pohtijoiden osia. Ahon kireydessä on rooleihin hyvää psykopaattiainesta, ja olisikin vaikea kuvitella, että Louhimiehen Rokka olisi enemmän joviaali taistelija kuin sisimmässään rikkinäinen tappajamacho.

Ikäasetelmia käännetään, kun Susi lienee nyt selvästi Rokkaa nuorempi. Rooliin on valittu Arttu Kapulainen, lahjakas ja pitkään teatteriin keskittynyt näyttelijä.

Elokuvan suurimmat tähdet ovat komedioista ja sketsiohjelmista tuttuja näyttelijöitä. Se ei ole yllätys, koska Putoksen ja sen seuraajien kasvoja käytetään suomalaisessa elokuvassa yleisöä vetävinä talismaaneina. Jussi Vatanen ja Aku Hirviniemi eivät ole mitään poikasia, mutta kummallakaan ei ole näyttönä isoa vakavaa ja kiitettyä elokuvaroolia. Etenkin Hirviniemen hassuustaakka on järkälemäinen.

Kun Vatanen näyttelee Koskelaa valkokankaalla, hän todennäköisesti on samaan aikaan myös ajankohtainen Napapiirin sankarit 3:n pääosasta. Hietasena nähtävä Hirviniemi on ehtinyt ennen ensi-iltaa esiintyä aiempien farssirooliensa lisäksi ainakin Luokkakokous kakkosessa (katsotaan jos kolmosessakin).