Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Uuden Sherlockin neljäs kausi: ei nähdä Ylellä

Blogit Kuvien takaa 24.11.2016 08:35
Kalle Kinnunen
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Uusi Sherlock -sarjan odotettu neljäs kausi alkaa uudenvuodenpäivänä Iso-Britanniassa. Siellä sarja on BBC:n lippulaivatuote.

Suomessa kaikki Sherlock-fanit eivät välttämättä ole vielä kuulleet ikävää uutista, jota Yle ei ole ymmärrettävästi erikseen julkistanut, vaikka se nettisivuilla kerrotaankin.

Benedict Cumberbatchin ja Martin Freemanin uusia seikkailuja ei meillä nähdä valtakunnanverkossa.

Yle ei ole ostanut Uusi Sherlockia, sillä sen ensiesitysoikeudet on hankkinut Netflix.

Kansainvälisen ohjelmahankinnan päällikkö Tarmo Kivikallio vahvistaa, ettei Yle ole käynyt neuvotteluja, olisiko sarja edes myöhemmin tulossa kanaville.

Ensimmäinen mahdollisuus Ylellä esittämiseen olisi Kivikallion mukaan periaatteessa vuonna 2018.

Fanien ei kannata pidättää hengitystään, sillä ”toistaiseksi asia on täysin pysähdyksissä”, Kivikallio kertoi, kun kysyin asiasta.

Aiemmin fanien odotus ei ole ollut pitkä. Kolmannen kauden Yle esitti kolmisen viikkoa BBC:n ensiesitysten jälkeen ja tämän vuoden tammikuussa erikoisjakso Karmea morsian nähtiin Ylellä 16 päivää brittien tv-ensi-illan jälkeen.

Yle ei ole poikkeus: muutos on globaali. BBC Worldwide on solminut Netflixin kanssa neloskaudesta sopimuksen, joka kattaa lähes koko maailman Britanniaa ja Yhdysvaltoja lukuunottamatta. (USA:ssa sarjaa esittää televisiokanava PBS samalla aikataululla BBC:n kanssa.) Siitä, milloin neljäs kausi tulee katsottavaksi Netflixille, ei ole julkistettu tietoa, mutta ei palvelu varmasti tätä kallista ja houkuttelevaa hankintaansa tahallaan panttaa.

Kyse on rahasta. Ruotsissa SVT:n hankkija Henrik Palm kommentoi asiaa TVDags-saitille toteamalla, että Netflix on oikeuksien suhteen erittäin nälkäinen ja ”tarjoaa suuria summia rahaa”.

Kilpailu ensiesitysoikeuksista varmasti vain kasvaa lähivuosina, kun myös Amazon Prime laajenee ja saapuu myös Suomeen. Keskustelin tulokkaasta alan asiantuntijan kanssa, joka uskoo Amazon Primen haastavan Netflixin tarjoamalla ainakin selkeästi halvempia kuukausi- ja vuosisopimuksia. On selvää, että kun kilpailevat suoratoistopalvelut haalivat odotetuimpia sarjoja sisäänhoukuttelutuotteiksi, niiden hinnat nousevat – eli kansallisten ja julkisten toimijoiden mahdollisuudet esittää Uuden Sherlockin kaltaisia hittejä kapenevat.

Muokattu 24.11. klo 8.53: lisätty maininta PBS-televisiokanavan esityksistä Yhdysvalloissa.