Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Under the Skin, Scarlett Johansson hirviönä kaunottaren nahoissa

Blogit Kuvien takaa 28.3.2015 15:04
Kalle Kinnunen
Kalle Kinnunen - avatar
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Season-festivaaleilla saa Suomen ensiesityksensä Under the Skin. Se on niitä elokuvia, jotka todella jakavat mielipiteitä. Samaa voi sanoa myös Jonathan Glazerin edellisestä ohjauksesta, vuonna 2004 valmistuneesta Birthistä.

Birthissä Nicole Kidmanin esittämä newyorkilainen seurapiirinainen alkoi epäillä tapaamansa noin kymmenvuotiaan pojan olevan hänen edesmenneen aviomiehensä reinkarnaatio. Birth ei ollut silti perinteisellä tavalla yliluonnollinen trilleri vaan jotain muuta. Oliko se sairaskertomus vai kuvaus astraalitason rakkaudesta? Katsojalle ei kerrottu, mikä on "totuus".

Samoin Under the Skin, jossa Scarlett Johansson näyttelee miehiä tappavaa avaruusolentoa, on kaukana kauhuelokuvasta ja tieteistarinana enemmän älyllinen kuin viihteellinen. Mitä tämä olento tekee maan päällä? Miten se kokee meidän maailmamme, arkemme, halumme ja kulttuurimme? Glazer on enemmän kiinnostunut ihmisyydestä kuin säikyttelystä, vaikka estetiikka on usein hyvin brutaalia. Kuvissa on aina myös outo kauneus, enkä puhu vain Johanssonista.