Uma Thurman sai pysyvät vammat auto-onnettomuudesta, syyttää Quentin Tarantinoa

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Uma Thurman kertoi New York Timesille yksityiskohtia siitä, miten hänen ja Quentin Tarantinon yhteistyökumppanuus päättyi. Kill Bill -elokuvien kuvausten alkaessa he olivat ystäviä, niiden lehdistökiertueen aikana jo ihan muuta.

Mistään seksuaalisesta ei Thurman Tarantinoa syytä. Lauantaille 3.2. päivätty juttu on silti amerikkalaisen elokuva-alan #metoo-keskustelun rajuimpia sivupolkuja. Lähtökohtana ovat Thurmanin Harvey Weinstein-kokemukset. Tuottajamoguli oli mukana useiden Thurmanin elokuvien tekemisessä. Weinstein oli myös Tarantinon nimekkäin tuottaja Pulp Fictionista viimevuotiseen perikatoonsa asti.

Jutun Harvey Weinstein-osuudessa ei sinänsä ole uutta, vaikka Thurmanin avautumista ei voi todellakaan vähätellä: hän kertoo sekä tavoista, joilla tuottaja häntä ahdisteli, että omasta syyllisyydentunnostaan. Kokonaisuuden kannalta on yllättävää, että New York Times on saanut oikeusjuttuja odottavan Weinsteinin myöntämään myös tilanteen, jossa tuottaja pyysi Thurmanilta käytöstään anteeksi jo vuonna 2001.

Juttu on aiheen huomioiden suoraan sanoen kummallisella tavalla kirjoitettu ja jostain syystä sijoitettu mielipide- ja kolumnisektoriin. Itse uutinen on se, mitä Thurman kertoo Kill Bill-kuvausten neljänneksi viimeisenä päivänä tapahtuneesta auto-onnettomuudesta, jossa hän sai pysyviä vammoja. Tämä asia ja sen tulkinnat on jätetty loppupäähän tekstiä.

Kirjoittaja Maureen Dowd toteaa, että onnettomuus oli kärjistymä näyttelijän huonosta kohtelusta. Tähtitoimittaja Dowd antaa ymmärtää sen olleen tuottamuksellinen, koska Tarantino viis veisasi Thurmanin pyynnöstä käyttää sijaisnäyttelijää. Onnettomuudesta on artikkelissa myös karmea videopätkä, jonka Thurman itse sai käsiinsä vasta nyt, viitisentoista vuotta myöhemmin.