Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Dokumenttielokuva Ulvilan murhamysteeri: heijastuksia luolan seinällä

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 17.6.2014 08:00
Pekka Lehdon dokumentti Ulvilan murhamysteeri herättää kosolti kysymyksiä. Ilmeisimmät niistä keskittyvät poliisin ja oikeuslaitoksen toimintaan, kuten blogissani perjantaina kirjoitin. Vastausten antamisen sijaan elokuva pakottaa miettimään – myös dokumentaristin vastuuta ja sitä, mitä dokume...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Erinomaista, että SK avaa keskustelun kielletystä aiheesta heti kun tapauksen tunteva Pekka Lehto avaa asian. Tähän asti on asian käsittely tapahtunut keskustelupalstalla murha.info/Ulvila. Puheenvuoroja on ollut 45.000. Valtava tietomäärä on kerääntynyt, totuus on tiedossa. Muutama nimimerkki trollaa, mutta he erottuvat.

On siis täysin mahdollista tarkastaa Pekka Lehdon filmi asiapohjalta. Valitettavasti ei kukaan filmin nähneistä ole kertonut kuinka Lehto ratkaisee solmukohdat. Kerron tässä mikä nyt on liipasimella kun mennään neljänteen istuntoon. Syyttäjä on julkaissut 30 sivua karkeaa Anneli Auerin syyttelyä ja korkein oikeus on antanut samanaikaisesti tukea hylkäämällä Auerin pyynnön tarkastaa häntä mustamaalaavan lsh-projektin väitteet.

Annelin tytär on ratkaiseva todistaja. Nyt syyttäjä hylkää todistuksen, että tytär näki murhaajan. Todellisuudessa tyttö näki kun murhaaja lähti murhapaikalta, milloin ja miten on tiedossa. Näitä tietoja ei puolustus ole kuitenkaan käyttänyt ja syyttäjä iskee. Hän väittää, että tytär olisi valehdellut nähneensä murhaajana koska hän sanoo sen tapahtuneen 45 sek liian myöhää. Siitä koska murhaaja lähti ei ole kiistaa, mutta syyttäjä sijoittaa näkemisen 45 sek myöhäisempään ajan kohtaan, kun mitään murhaajaa ei ollut enää talossa.

Kalle K. kirjoittaa, että filmi käsittelee vain sitä mikä tapahtui murhan jälkeen, ei sen aikana. Siis tarvitaan heti jatko, joka on käytettävissä kun syyskuussa aloitetaan uusi todistelukierros. Lavastetaan todelliset tapahtumat murhapaikalla ja esitetään filmi oikeussalissa.

Seppo Isotalo, blogisti

Edellinen kommenttini on kirjoitettu Kallen ensimmäisen blogin perusteella. Nyt ollaan jo syvällä totuutta etsimässä. Ja se on, että syyttäjän laatima tarina on tähän saakka ollut se totuus. Nyt totuutta Ulvilan tapahtumista ei enää ole, se on Pekka Lehdon ansiota.

Olen tutkinut kysymystä siitä lähtien kun Anneli pidätettiin uudelleen. Lähdin heti siitä, että kyseessä on noitavaino. Tämä työtapa on osoittautunut ainoaksi mahdolliseksi. Arvaamatonta ovat vain oikeuslaitoksen toimet, jotka kerta toisensa jälkeen harhauttavat. Esimerkiksi syyskuussa 2009 laskettiin lehdistöön väite, että Anneli Auer oli tunnustanut miehensä murhan. Saman tasoinen ”vuoto” tapahtui aivan äskettäin kun väitettiin erään naapurin miehen tunnustaneen murhanneensa Jukka Lahden.

Ulvilan surmaa voi vakavasti tutkia vain jos sivuttaa nämä harhautukset.

Suurin harhautus oli kaiken tiedon salaaminen Annelin tekemiksi väitetyistä seksuaalirikoksista. Se johti pitkiin, elinkautiseen verrattaviin vankilatuomioihin, kahdelle ihmiselle. Kaikki salailun varjolla.

Lehto avaa nyt tien normaaliin rikosjutun selvittämiseen. Hänen filminsä pitää nyt heti tuoda julkisuuteen ja syyskuuhun mennessä sen pohjalta voidaan kuvata ensinnäkin kaikki se mitä tapahtui murhapaikalla ja se mitä oikeuslaitoksen toimesta on kehitelty. Kaikki tämä on jo tiedossa, mutta se pitää saada kokonaisuutta koskevaksi esitykseksi. ei välttämättä filmiksi.

Näin tapahtui Ruotsissa kun Sture Bergwall’in toimet sarja-murhaajana paljastuivat oikeuslaitoksen kehittämäksi sarja-petokseksi. Prosessin käynnisti Hannes Råstam kahdella TV-dokumentilla, joita seurasi kaksi kirjaa. Niistä toinen on käännetty suomeksi.

Tästä alkoi todellinen oikeudenkäynti. Kaikki tuomiot peruutettiin. Komitea istuu ja etsii syyllisiä virkamiesten joukossa. Suomessa ei juuri mitään tarvitse purkaa. Lsh- juttu on jo istuttu. Hovioikeuden tuomioon ehditään vielä vaikuttamaan.