Tupakointi elokuvissa puhuttaa taas - nyt kiellettäisiin Muumit ja kaikki vanhat elokuvat lapsilta Suomessa

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

”Tupakkapolitiikan kehittämisryhmä” esittää tupakointia kuvaavien elokuvien ja televisiosarjojen kieltämistä alle 18-vuotiaiilta. Se olisikin kätevä keino estää lapsia ja teini-ikäisiä katsomasta useimpia ennen 1980-lukua tehtyjä elokuvia – sekä esimerkiksi Muumeja.

Muumipappahan polttaa piippua, Ilta-Sanomat muistutti jo.

Peruspalveluministerille jätetyssä raportissa esitetään, että ”tupakkatuotteita, tupakan jäljitelmiä, vastikkeita sekä tupakointikohtauksia ja tupakointia esittävät elokuvat ja kuvatallenteet merkitään kielletyiksi alaikäisiltä 18 vuoden ikärajalla”. Poikkeus voitaisiin sallia, jos ”esitetään historiallisen henkilön tupakointia luonnollisessa yhteydessä”.

Tämä on niin mielipuolista, että moisen raportin uskottavuus katoaa savuna ilmaan.

Selviteltäisiinkö kohta historiallisten elokuvien paikkansapitävyyttä? Ehkä ”historiallinen henkilö” -vapautus on lisätty, jottei Tuntemattomaan sotilaaseen tarvitsisi kajota. Ai niin, mutta sehän on sepite, joten sillekin ikärajaksi vaadittaisiin tässä raportissa K-18.

Aki Kaurismäen elokuvat, K-18. Ranskalaiset draamat, K-18. Realistiset suomalaiset elokuvat, lähinnä K-18. Juuri näistähän suomalaiset nuoret ovat ennenkin ottaneet inspiraationsa röökaamiseen ja mallinsa muutenkin.

Jäljelle jäisi varmimmin Hollywoodin valtavirtaa. Suurimman yleisön viihde-elokuvista tupakointi on jo linjakkaasti itsesensuroitu.

Vastaavia älyttömyyksiä on esitetty usein ennenkin. Yhden ensimmäisistä blogimerkinnöistäni yli viisi vuotta sitten inspiroi aiempi röökihysteria: Tupakointi, elokuvat ja katsojat.

Woody Allenin uusimman elokuvan esittäminen Intiassa estettiin pari kuukautta sitten samantapaisella lailla, joka ei edes eritellyt sisältöä tarkemmin. Blue Jasminen kärsivä päähenkilö ei varmasti ole kenellekään esikuva, mutta silti hänen oireellinen tupakointinsa nimenomaan oli levityksen este.

Tunarit.

Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @kallekinnunen