Tuntematon sotilas ja kiista esitysajasta: pöljää, mutta väistämätöntä

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Kerrankin koko Suomi on seurannut elokuva-aiheista uutisointia. Minustakin on hölmö juttu, että Tuntemattoman sotilaan esitysajasta pitää kiistellä. Holhoamiselta ja byrokratialtahan se haisee. Toisaalta lain pitäisi olla sama kaikille. Kyse ei ole vain ikärajaelin MEKUn arvovallasta.

Aamulla uutisoitiin, että Yle taipui ja Tuntematon esitetään vasta kello viiden jälkeen iltapäivällä, kuten laki määrää. Tai nöyrtyi, kuten Uusi Suomi kuvaili.

Vielä päivän paperi-Hesarissa ohjelmapäällikkö Airi Vilhunen antoi vaikutelman, että elokuva tulisi aiemmin iltapäivällä, kuten viime vuosinakin.

Kuulostaa saivartelulta, mutta erään elokuva-alan levityspuolen ammattilaisen Facebook-kommentti (eilisillalta, siis siitä vaiheesta kun Yle vielä uhosi) kertoo paljon: ”tallennelevittäjät maksavat lain noudattamisesta niin paljon, että tallenteiden levittäminen vaikeutuu, MEKU:n valvontamaksu vähentää elokuvien vuokra- ja myyntipisteitä, mutta tv-kanavat vaan pyyhkivät kuvaohjelmalailla häpeämättä persettään”.

Laki siis vaatii, että elokuvien (ja tv-sarjojen) ikärajat luokitellaan ammattimaisesti ja niiden ilmoittamisesta viranomaisille on maksu. Samoin MEKU kerää maksua siitä, että valvoo, etteivät lapset saa käsiinsä esimerkiksi K-18-ikärajaisia dvd-levyjä tai pelejä.

Televisiokanavienkin pitäisi noudattaa näitä päätettyjä ikärajoja. Ne ovat sopineet keskenään siitä, milloin minkäkin ikärajan saaneita ohjelmia on sopivaa esittää.

Jos kanavat alkavat sooloilla, kyllä niillä rahaa uhkasakkojen maksamiseen on. Mutta temppuilu olisi lain pilkkaamista ja tekisi eri välineistä, siis isoista televisiokanavista, eri kokoisista dvd- ja elokuvateatterilevittäjistä sekä pelien levittäjistä täysin eriarvoisia. Sitä paitsi suuren televisiokanavan kertaesityksen jälkeen voidaan sanoa vain ähäkutti ja soo soo.

Asiaan liittyy myös puolipyhä myytti siitä, että Tuntematon tulisi Yleltä jokaisena itsenäisyyspäivänä ja perinne olisi vuosikymmeniä vanha.

”Tuntematon sotilas on esitetty Ylellä jo kymmeniä vuosia”, Vilhunenkin sanoi.

Näin ei ole.

Asia selviää kätevästi Elonetin arkistosta. Edvin Laineen Tuntematon sotilas on esitetty vuosittain vasta itsenäisyyspäivästä 2000 lähtien. Edellisen 20 vuoden aikana se nähtiin televisiossa vain neljä kertaa.

Asiasta oli hyvä keskustelu blogissani kuukausi sitten, kun pohdittiin parasta suomalaista elokuvaa. Nimimerkki Tero täsmensi, että väite Tuntemattoman esittämisestä televisiossa ”aina itsenäisyyspäivänä” on harha.

Mutta: pitäisikö Laineen Tuntematon sotilas nostaa lain yläpuolelle? Onko se enemmän kuin elokuva?