Tummien perhosten koti on hyvä valinta

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Pohjoismaiden neuvosto jakaa joka vuosi elokuvapalkinnon, jonka arvo on merkittävä, 350000 Tanskan kruunua eli noin 47000 euroa. Jokaisesta maasta on valittu kilpailijaksi aiemmin kaksi elokuvaa.

Valinta herätti viime vuonna kohua, kun Suomen raati lähetti kisaamaan vain yhden elokuvan, kun muut eivät raadin mielestä olleet edes kilpailuttamisen arvoisia. Ymmärsin tuon ratkaisun valitettavan hyvin.

Tänä vuonna jokaista Pohjoismaata edustaa vain yksi elokuva. Suomen ehdokas, eli ennakkoraadin kansainvälisesti edustavimmaksi valitsema suomalaiselokuva on Tummien perhosten koti. Hyvä valinta.

Ohjaaja Dome Karukoski ehti jo Facebookissa tunnelmoida hienoon seuraan pääsemisestä. Tanskaa edustaa Erik Nietzsche – The Early Years, Lars Von Trierin käsikirjoittama ja hänen omiin kokemuksiinsa perustuva farssi tanskalaisesta elokuvakoulusta 1980-luvulla. Von Trier ei kuitenkaan ohjannut, vaan Jacob Thuesen.

Norjasta tulee The Man Who Loved Yngve, homoviritteinen koulukertomus.

Islantilaisen White Night Weddingin on ohjannut Baltasar Kormakur, jonka aiemmat elokuvat ovat levinneet maailmalla kohtuullisen hyvin.

Ja Ruotsin ehdokas on Roy Anderssonin meilläkin jo nähty Sinä elävä.

Ulkomaisista kilpailijoista olen nähnyt Anderssonin ja Thuesenin elokuvat. Lars Von Nietzschen seikkailut eivät olleet oikein mistään kotoisin: elokuva oli hämmästyttävän epähauska, todella ankara pettymys. Andersson on erinomainen ja todennäköisesti voittaa.

Leena Landerin romaaniin perustuva Tummien perhosten koti on hyvä elokuva. Siinä on vähän liikaa materiaalia kirjasta, ja rytmi on siksi vähän liian epätasainen, mutta silti se on ehyempää kerrontaa kuin valtaosa suomalaiselokuvista. Ja poikakoti-aihe on oivallisen yleismaailmallinen.

Ehdokaselokuvat esitetään Rakkautta & Anarkiaa -elokuvajuhlilla Helsingissa ja myöhemmin Turussa ja Tampereella.

Se toinen Leena Lander -filmatisointi eli Käsky muuten sai ensi-iltaviikonloppunaan vain 5400 katsojaa. Ei hyvältä näytä – tuollaisen avauksen perusteella sille tuskin voi odottaa yli 50000 katsojaa.

Kaikki Kuvien takaa -blogin kirjoitukset löydät täältä