Tulossa pian: The Queenin jatko-osa

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Stephen Frearsin ohjaamat ja Peter Morganin kirjoittamat Sopimus ja The Queen nähtiin taannoin Suomen televisiossakin. Trilogian täydentävä The Special Relationship on jo kuvattu.

BBC:lle vuonna 2003 tehty Sopimus, jolle elokuun televisioesitys oli myös Suomen ensi-ilta, oli Morganin mielestä alun alkaenkin Tony Blair-trilogian ensimmäinen osa.

The Queenin (2006) päätyminen elokuvateatterielokuvaksi ei ollut mikään itsestäänselvyys, ja sen suosio yllätti kaikki. Suomessakin tämä näennäisesti kuningattaresta, mutta ehkä kuitenkin enemmän Iso-Britannian poliittisesta elämästä kertova elokuva sai hurjat sata tuhatta katsojaa. Ja elokuvahan oli useimpien kriikoidenkin mielestä loistava.

Kolmas osa on nimeltään The Special Relationship, ja se käsittelee Blairin ja Bill Clintonin suhdetta. Suurenmoinen Michael Sheen nähdään taas Blairina (viimeistä kertaa), ja Clintonia näyttelee Dennis Quaid. Hope Davis on Hillary Clinton.

Kuvaukset päättyivät Lontoossa viime viikolla.

Mutta ainakin omia odotuksiani hieman laskee se, että ohjaaja on vaihtunut. Stephen Frears ei halunnut tehdä kolmatta elokuvaa, ja Morgan suostui ohjaamaan sen. Sitten hän jänisti – tai ainakin luopui tehtävästä – ja ruorin sai Richard Loncraine.

Toki Loncraine on konkari, jonka filmografiassa on kiinnostavia elokuvia, kuten Brimstone & Treacle, josta tosin on melkein 30 vuotta.

Eikä hänen viimeisin elokuvansa, Suomeen tuloaan vielä odottava Renee Zellweger-draamakomedia My One and Only ollut erityisen kehno, vain tavanomainen.

Mutta asia on nyt niin, että hienon Sopimuksen ja vuosikymmenen parhaisiin elokuviin lukeutuvan The Queenin seuraajan on paras olla enemmän kuin tavanomainen.