Tukholman elokuvajuhlat 2010: Rare Exports sai ruotsalaisilta innostuneen vastaanoton

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Jalmari Helander on tyytyväinen. ”Tämä oli toiseksi paras yleisö, Helsinkiä vaisumpi mutta espanjalaisia (Sitgesin festivaaleilla) innokkaampi.”

Helander on käynyt katsomassa esikoiselokuvansa Rare Exportsinuseilla eri festivaaleilla vertaillakseen, miten se puree. Ruotsalaisyleisöllä oli leffan jälkeen niin paljon kysymyksiä ohjaajalle, että vain osa ehdittiin käsitellä.

Kävimme näytöksen jälkeen pihveillä. Myöhäisen kellonajan vuoksi paikaksi valikoitui TGIF-ketjun haarakonttori, jossa soosi oli hyvää, mutta pihviliha ikävän sitkeää. Never again.

Puolenyön aikoihin tuottaja Petri Jokiranta soitti Tallinnasta, jossa Rare oli sikäläisten festivaalien avajaiselokuva.

”Sielläkin oli kova meno. (Elokuvassa näyttelevä) Peter Jakobi tuli lavalla moottorisahalla rahtilaatikosta. Virolaisia nauratti etenkin repliikki siitä, kuinka vanhat föönit ovat ryssille huipputeknologiaa”, Helander välitti tietoa reaaliajassa Kungsgatanille.

Yksi asia Helanderia harmitti. Ruotsissa Rare Exports ei tule kankaalle 3.12., toisin kuin muualla Pohjoismaissa. Levittäjä Scanbox miettii vielä ensi-illan ajankohtaa, ja ilmeisesti se valuu joulun jälkeiseen aikaan – älytöntä, kun kyseessä on jouluteemainen elokuva.

”Mulle sanottiin, että älä puhu siitä yleisön edessä. En juuri muusta puhunutkaan.”

Raren kaksi kertaa nähneenä kysyin, tuleeko dvd:lle mahdollisesti poistettuja kohtauksia.

”Ei, koska niitä ei ole”, Helander totesi.

”Kaikki kuvat käytettiin elokuvaan. Ei tietenkään jokaista ottoa, mutta yhtään kuvaa ei jäänyt yli.”

Helander oli miettinyt tarkasti, miten budjetista saadaan kaikki irti.

”Sanotaan, että elokuvista jää aina vähintään kymmenisen prosenttia yli. Meillä ei jäänyt yhtä prosenttia. Ehkä promille.”

Jokiranta oli sanonutkin Helanderille jo kuvausten aikaan, että tästä ei kukaan leikkaaja saisi aikaan kuin yhdenlaisen filmin.

”Eikä saanutkaan, vaikka meillä kävi siinä yksi ranskalainenkin neuvomassa.”

Edellisenä päivänä Helander oli antanut Suomessa melkoisen määrän haastatteluja.

”Aloitin seitsemältä Aamu-tv:ssä ja viimeiset olivat kymmenen jälkeen illalla”, ohjaaja kertoi.

”Hankalaa, kun USA:n ja Australian puhelinhaastattelut ovat siihen aikaan kun itsellä alkaa olla jo nukkumaanmeno mielessä.”

Ilta-Sanomien jutun ”Hollywood repii käsistä” -hehkutukset huvittivat Helanderia, joka myös paljasti, että kyllä sieltä kaikenlaista tarjotaan. Kuten lehdet ovat kertoneet, hänellä on nyt sama agentti kuin muun muassa Martin Scorsesella ja Guillermo del Torolla.

Parasta on kuitenkin se, että vuosien työn tuloksena syntynyt Rare on valmis ja lähtee levitykseen eri puolilla maailmaa. Ensi-iltojen jälkeen Helander aikoo sulkeutua Järvenpään keskustasta, kotinsa läheltä vuokraamaansa työhuoneeseen – ”1970-luvulla sisustettu 16 neliön ruma toimistokoppi, mutta oikein hyvä kirjoittamiseen” – ja paneutua seuraavan elokuvansa kehittelyyn.

”Se alkaa olla mielessä jo aika tarkalleen. Odotan, että pääsen kirjoittamaan. Sitten sitä pitäisi päästä heti kuvaamaan. Se pelottaa, että kuvauksia joutuu odottamaan.”

”Olen aika onnellinen ukkeli”, Helander sanoi kun kävelimme Tukholman lumisateessa Nordic Light -festivaalihotellille. Seuraavien haastattelujen alkuun olikin enää alle yhdeksän tuntia.

Rare Exports ensi-illassa 3.12.

Katso täältä Helanderin tekemiä mainoksia.

Katso täältä Rare Exportsin markkinoinniksi eri maissa tehtyjä trailereita.