Tukholman elokuvajuhlat 2010: Countdown to Zero on tyrmäävä muistutus ydinaseuhasta

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Jos rikastettua uraania on kaupan, ydinisku mihin tahansa kaupunkiin järjestyy noin viidellä miljoonalla eurolla, kertoo Lucy Walkerin dokumentti. Eikä terrorismi ole tietenkään ainoa vaara: valtioilla on edelleen yli 23 000 ydinasetta.

Countdown to Zeroa katsoessa kylmät väreet kulkevat selkäpiissä tuon tuosta. Näin sen Tukholman festivaaleilla.

Walker kertoo ydinaseen historiasta ja käsittelee tiiviisti nykyiset riskit. Ne eivät ole pieniä.

Karkeasti sanottuna fysiikan lakien mukaan kaikki, mikä ei ole mahdotonta, tapahtuu väistämättä joskus. Kun Venäjän ydinaseiden tilanteesta ja rikastetun uraanin katukaupasta (!) kerrotaan, alkaa pelottaa. Mutta jopa ahdistavampia ovat amerikkalaisten – heillähän sentään pitäisi olla homma hanskassa – kertomukset siitä, kuinka lähellä ydintuho on viime vuosinakin ollut. Inhimilliset erheet, katsokaas.

Hiroshima-tyyppisen pienen ydinpommin tekee kuka tahansa asiaan paneutuva fyysikko, jos vain uraania on. Entisen Neuvostoliiton alueella sitä liikkuu niin, että eräskin tuhdin varannon haltuunsa haalinut kaupittelija saatiin kiinni Moskovassa varastettujen autonakkujen vuoksi – ihan sattumalta.

Walkerin haastatteluissa nähdään raskaimman sarjan vaikuttajia, muun muassa Mihail Gorbatsov, Jimmy Carter, Tony Blair, Frederick W. De Klerk ja Robert McNamara. Yksi kantava ääni on ydinasekieltoa kannattavan entisen CIA-agentti Valerie Plamen.

En yleensä pidä dokumenteista, joissa aggressiivisesti ajetaan yhtä asiaa. Vaikka Countdown to Zeron päättyessä valkokankaalle tulee ydinasekieltoa ajavan järjestön nettiosoite ja puhelinnumero, en ärsyynyt lainkaan.

Sitä ennen ei nimittäin saarnattu, vaan Walker teki pointtinsa erinomaisen selviksi rauhallisen toteavin keinoin, faktojen kautta. Eri mieltä on vaikea olla. (Mainittakoon vielä, että ydinenergiaa vastaan ei dokumentissa sanota mitään.)

Countdown to Zero on viiden tähden jännitys- ja kauhuelämys sekä harvinaisen tärkeä elokuva. En muista milloin viimeksi sain dokumentista näin paljon tietoa irti.